Moody`s doların gelişen piyasalara etkisini değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, ABD dolarındaki güçlü yükselişin büyük miktarda dış finansmana ihtiyaç duyan gelişen piyasa ülkelerinin kredilerine ilişkin riskleri artırdığını belirtti.

28.06.2018 Cuma 09:44

Güncelleme : 28.06.2018 Cuma 15:01

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "ABD dolarındaki  güçlü yükseliş büyük miktarda dış finansmana ihtiyaç duyan gelişen piyasa  ülkelerinin kredilerine ilişkin riskleri artırıyor. Nisan ayının ortasından bu  yana ABD dolarındaki güçlenme, birkaç gelişen piyasa ülkesinin para birimlerinde  ve döviz rezervlerinde sert düşüşe neden oldu. Bu durum yüksek seviyede dış  finansman ihtiyacı olan ülkeler için kredi risklerini artırıyor." ifadelerine yer  verildi.
 
Açıklamada, gelişen piyasa ülkeleri içerisinde ABD dolarındaki artış  ve dış finansman ihtiyacı nedeniyle risklere en çok maruz kalanların Arjantin,  Gana, Moğolistan, Pakistan, Sri Lanka, Türkiye ve Zambiya olduğu belirtildi.
   
Gelişen ülkeler içerisinde Şili, Kolombiya, Endonezya ve Malezya'nın  da benzer risklere maruz kalmasına rağmen mevcut finansal ve kurumsal tamponların  yakın vadeli kırılganlıkları azalttığı kaydedildi.
 
Moody's açıklamasında, Brezilya, Çin, Meksika ve Rusya'nın dış  finansman ihtiyacına daha az ihtiyaç duyması nedeniyle ABD dolarındaki artışa ve  sıkılaşan dış finansman koşullarına karşı kırılganlıklarının gelişen ülkeler  içerisinde en düşük seviyede olduğu bilgisi paylaşıldı.
 
Açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmelerine yer verilen Moody's  Küresel Ülke Riskleri Grubu Direktörü Alastair Wilson, "Büyük miktarda cari  açıkları olan, yüksek seviyede dış finansman geri ödemesi olan ve dikkate değer  seviyede döviz cinsinden kamu borcu olan ülkeler güçlü ABD dolarının etkilerine  en çok maruz kalanlar." yorumunda bulundu.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak