Moody`s`den körfez ülkelerine uyarı!

Moody`s, düşük petrol fiyatlarının, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde büyümeyi yavaşlatacağı ve bütçe açığını artıracağı uyarısında bulundu.

25.03.2016 Cuma 08:26

Güncelleme : 25.03.2016 Cuma 11:37

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, düşük petrol fiyatlarının, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde büyümeyi yavaşlatacağı ve bütçe açığını artıracağı uyarısında bulundu.

Moody's'in hazırladığı "GCC: Düşük Petrol Fiyatlarının Mali Ölçekleri Zayıflatması" adlı raporda, GCC ülkelerinin, düşük fiyatlara karşı harcamalarında kısıtlamaya gitmeye başladığı ve yeni gelir kaynakları elde etmek için yeni ekonomik önlemler uygulamaya hazırlandığı belirtildi.

Ancak, düşük kamu harcamalarının bu yıl GCC ülkelerinin ekonomik büyümesinin üzerinde baskı yaratacağına dikkat çekilen raporda, "Düşük petrol fiyatları, GCC ülkelerinin rezervlerini aşındırıp, borç seviyelerini yükselterek, kamu finansmanını olumsuz etkileyecek" ifadesine yer verildi.

Raporda, GCC ülkelerinin mali açıklarının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının, geçen yıl yüzde 9 olduğu hatırlatılarak, bu yıl yüzde 12,5'e yükseleceğinin de öngörüldüğü kaydedildi.

ÜÇ ÜLKEDE MALİ BOZULMA DAHA HIZLI OLACAK

Ayrıca, Moody's, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'da mali bozulmanın Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'e kıyasla daha hızlı olacağını tahmin ettiğini bildirdi.

GCC ülkeleri içinde dış borçlanmanın da en fazla Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'da artacağının altını çizen Moody's, bu ülkelerde kamu borcunun 2016'da, 2014'e göre, sırasıyla yüzde 35, yüzde 18 ve yüzde 15 artacağını da vurguladı.

Moody's, diğer üç ülkede ise bu oranın yüzde 11 ila 13 arasında artış göstereceğini kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak