Moody`s`den Türkiye ve İsrail açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, "İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşmanın, bölgesel politik istikrarı desteklemesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

04.07.2016 Cuma 15:56

Güncelleme : 05.07.2016 Cuma 11:03

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından haftada iki kere yayımlanan kredi görünümü raporunda, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Anlaşmanın, gaz ihracatında pazarını genişletme imkanı tanıması dolayısıyla İsrail için kredi pozitif nitelikte olduğu belirtilen raporda, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmaya varılmasının, bölgesel politik istikrarı desteklemesini bekliyoruz." ifadesine yer verildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı ve İsrail Başanalisti Kristin Lindow, geçen hafta Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için anlaşmaya varıldığını anımsatarak, Türkiye'nin anlaşma kapsamında Aşhod limanı üzerinden Gazze'ye insani yardım ulaştırabileceğini kaydetti.

Lindow, Türkiye'nin ayrıca bu anlaşmayla Gazze'de bir elektrik santrali ve hastane inşa edeceğini aktararak, bölgedeki diğer altyapı projelerine de katkı sunacağını dile getirdi.

İki ülke arasındaki anlaşmanın, bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir ortamda gerçekleştirildiğine işaret eden Lindow, "Büyükelçilerin görevlendirilmesi de dahil, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı olarak normalleşmesi, daha yakın iş birliğinin oluşmasını ve bölgesel koordinasyonun artmasını sağlayacak." değerlendirmelerini yaptı.

Kristin Lindow, anlaşmanın enerji alanında da yeni iş birliklerine zemin hazırlayacağına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Laviathan gaz sahası İsrail ekonomisi ve ülkenin mali pozisyonu için yukarı yönlü potansiyel sunuyor. Öte yandan, geçtiğimiz ay çözüme kavuşturulan denetimsel süreçteki gecikmeler projenin uygulanabilirliğini tehlikeye sokuyor. Buna ek olarak, gazın öncelikli alıcısı durumunda bulunan Mısır yakın zamanda kıyı şeridinde gaz yatakları keşfetti. Bu yüzden daha önce düşünülenin aksine Mısır, İsrail gazının uzun vadeli müşterisi olamayabilir. Türkiye ile varılan anlaşma yeni bir fırsat yaratıyor. Türkiye Akdeniz'de yeni bir boru hattının inşa edilmesiyle Laviathan gazının başlıca pazarı olabilir. Artık iki ülke gaz anlaşması müzakerelerine hazırlanabilir Türkiye aynı zamanda Doğu Akdeniz havzasından Avrupa'ya uzanacak ihracat için önemli bir rota sağlıyor. Bu Rus gazı için alternatif sunabilir." 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı