Moody`s`ten NAFTA uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması`nın iptal edilmesi durumunda, bunun üye ülkelerdeki bazı imalatçıları olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

16.03.2018 Cuma 09:33

Güncelleme : 16.03.2018 Cuma 11:36

Moody's açıklamasında, şu anda ABD, Kanada ve Meksika arasında  yürütülen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) müzakereleri ele alındı.
 
Açıklamada, NAFTA'nın iptal edilmesi durumunda, "Her üç ülkede  bütünleşmiş tedarik zincirine sahip olan ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren  imalatçılar, daha yüksek maliyetler ve yatırım kararlarında zorluklarla  karşılaşacak." ifadesine yer verildi.
 
Söz konusu maliyet artışları ve yatırım zorluklarının ABD ve  Kanada'nın bazı yerel ekonomileri için olumsuz etkilerinin olacağına değinilen  açıklamada, bunun özellikle komşu ülkeye sınırı bulunan ABD'de Michigan, Teksas,  Vermont ve Kuzey Dakota eyaletlerinde, Kanada'da ise New Brunswick ve Ontario'da  görüleceği bildirildi.
 
Meksika'nın ABD ticaretine bağlılığına vurgu yapılan açıklamada,  NAFTA'nın kaldırılması durumunda Meksika ekonomisinin resesyona karşı  hassasiyetinin artacağı kaydedildi.
 
Öte yandan, büyüklüğü ve çeşitliliği sayesinde ABD ekonomisinin  NAFTA'nın iptalinden korunacağı ifade edilen açıklamada, ülkede korumacı ekonomik  politikaların artması durumunda ise bunun ABD'nin ticari ortaklarıyla ilişkisi ve  ekonomik rekabeti üzerinde baskı oluşturacağı aktarıldı.
 
Açıklamada, NAFTA'nın kaldırılması durumunda Kanada'nın ise ticaret  politikalarını değiştirmesinin beklenmediğine yer verilerek, ülkenin  başka  serbest ticaret anlaşmalarına sahip olduğu ve bu pazarlara ihracatının devam  edeceği belirtildi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma