Moody`s`ten Türkiye açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin seçim sonrası kredi profiline makro ekonomik politikaların yön vereceğini açıkladı.

26.06.2018 Cuma 16:17

Güncelleme : 27.06.2018 Cuma 10:02

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten yapılan açıklamada, “Türkiye’nin  seçim sonrası kredi profiline makro ekonomik politikalar yön verecek. İdari  başkanlık modeli, Cumhurbaşkanlığı'na politik ve ekonomik geniş güçler sunuyor.”  ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada geçen yıl Türkiye’de yapılan anayasal düzenlemelerle  Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerinin genişletildiği belirtilerek, “Genişletilmiş  yetkiler Cumhurbaşkanı’nın eline politika yapımı konusunda birincil sorumluluk  veriyor. Sayın Erdoğan’ın hükümetinin benimseyeceği makroekonomik politikalar,  son iki yılda genişlemeci mali ve para politikası ile artan dış hassasiyetlerin  tersine çevrilip çevrilemeyeceği konusunda nihai belirleyici olacak.”  değerlendirmesinde bulunuldu.
 
Moody’s açıklamasında, son dönemde politika düzenlemelerinin  Türkiye’de şirketlerin ve bankaların para birimindeki değer kaybının etkilerine  maruz kalmasına yol açtığı, cari açığın artış kaydettiği belirtildi. Açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:
 
“Türk lirasındaki ve iç talepteki zayıflamanın etkisiyle bu yılın  ikinci yarısında azalmış olsa bile, cari açık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın  (GSYH) yüzde 6’sı (50 milyar ABD doları) seviyesinde seyredecek. Ekonominin son  yıllardaki büyümesine rağmen, Türk otoriteleri, devam eden dış açığı artıran  yapısal ekonomik problemlere cevap verilmesi konusunda sadece sınırlı bir  ilerleme kaydetti. Artan genişlemeci mali politika büyümeyi sürdürülemez  seviyelere kadar artırdı. Öte yandan sürdürülebilir temelde potansiyel büyümeyi  artırmayı hedefleyen uzun vadeli ekonomik reformlar, büyük oranda göz ardı  edildi.”
  
Türkiye ekonomisinin hassasiyetlerine rağmen son yıllarda bir dizi  ekonomik ve finansal şokun üstesinden geldiği belirtilirken, “Bu direnç, büyük ve  çeşitliliğe dayanan ekonomiden, güçlü mali pozisyondan ve ılımlı küresel parasal  şartlardan kaynaklı temel kredi güçlerini yansıtıyor.” ifadesi kullanıldı.
 
Açıklamada Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmenin yeni  hükümetin kapasitesine, niyetine, sürdürülebilir büyümenin sağlanmasını  sağlayacak politikaların uygulanmasına ve mali gücün korunmasına odaklanacağı  kaydedildi.
 
Bu alanlarda sağlanacak ilerlemenin ve uygulanacak politikaların  ekonomideki güveni artırabileceği, cari açığın finansmanı için gerekli  finansmanın sağlanması konusunda destekleyici olabileceği belirtildi.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi