Mücevher ihracatı Kasım`da hız kesti

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), değer bazında mücevher ihracatının kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60,2 gerileyerek 207,1 milyon dolara indiğini bildirdi.

03.12.2015 Cuma 11:06

Güncelleme : 03.12.2015 Cuma 11:08

MİB tarafından yapılan açıklamaya göre, 2015'in kasım ayında mücevher sektörünün ihracatı, değer bazında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 60,2 azalarak 207 milyon 73 bin 499 dolara geriledi. Bu rakam geçen yılın kasım ayında 519 milyon 559 bin 769 dolar düzeyindeydi.

Mücevher sektörü ihracatına miktar bazında bakıldığında ise geçen yılın kasım ayında 157 bin 697 kilo olan ürün ihracatı rakamının, bu yılın aynı döneminde yüzde 129,1 artarak 361 bin 255 kiloya ulaştığı görüldü.

Sektörün 2015'in ocak-kasım dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 29,9 arttı ve 3 milyon 350 bin 901 kiloya yükseldi. Geçen yılın 11 ayında değer bazında 2 milyar 713 milyon 985 bin 73 dolar olan mücevher ihracatı, yüzde 10,1 azalarak bu yılın aynı döneminde 2 milyar 440 milyon 642 bin 996 dolara geriledi.

Bu yılın 11 ayında, sektörün ihracatında en büyük payı "altından mamul mücevher" alırken, farklı altın ayarları kullanılarak üretilen mücevherci eşyasının ihracattaki payı ise yükseldi.

Pırlantalı altın ve gümüşten mamul mücevherci eşyası ihracatında kısmen gerileme gözlenirken, işlenmemiş ve yarı işlenmiş ürünler ile bijuteri kalemlerinde artış yaşandı.

Öte yandan ihraç edilen mal niteliğinin değişim gösterdiği ve daha ucuz ürünlerin tercih edildiği görüldü.

UZAKDOĞU PAZARINA DÖNÜK DAHA AGRESİF OLACAĞIZ

Açıklamada görüşlerine yer verilen MİB Başkanı Ayhan Güner, koşullar her ne olursa olsun alternatif pazarlar geliştirileceğini, konjonktürün ihracata uygun hale gelmesi halinde hazırlıklı olunacağını ifade etti.

Türkiye'nin en önemli pazarlarının küresel gerginliklere ve ekonomik krizlere sahne olduğunu belirten Güner, önemli pazarlarda yaşanan bu durumun ihracata önemli darbe vurduğunu dile getirdi.

Güner, Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından gerileyen ihracatın iyice durma noktasına geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"İnsanlar sürekli savaşları, ekonomik krizleri, terör saldırılarını, küresel gerginliği konuşurken mücevher gibi mutluluk yansıtan ürünleri almıyor. Gelecek kaygısı burada öne çıkıyor ancak bir yandan da bu sektörün istihdam ettiği insanları düşünmek zorundayız. Çevremizde en iyi iş yaptığımız pazarları teker teker kaybettik. Yılmadık, şu anda Hong Kong gibi bir dev, ihracat yaptığımız pazarlarda ilk 4'e yükseldi. Önümüzdeki dönemde Uzakdoğu pazarına dönük daha agresif olacağız. Uzakdoğu pazarı, Rusya pazarının kayıplarını telafi edemese de önemli ölçüde hafifletecek kapasiteye sahip."

Bu yılın 11 ayında en çok ihracat yapılan ülkelerin sıralamasında önemli bir değişiklik olmadığını vurgulayan Güner, mücevher ihracatında nispeten istikrarlı bir tablonun oluşmaya başladığına dikkati çekti.

"
En Çok Okunan Haberler

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?