MÜSİAD`dan yerli otomobil açıklaması

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Yerli otomotiv sektörünün gelişimi; sektöre ilişkin ihracatın artırılmasını, ithalatın ise daha makul seviyelerde tutulmasını sağlayacak, böylelikle dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir rol oynayacaktır" ifadesini kullandı.

03.11.2017 Cuma 17:34

Güncelleme : 05.11.2017 Cuma 12:03

Yerli otomobil projesi ve ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin yazılı  açıklama yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel  Başkanı Abdurrahman Kaan, otomotiv sektörünün ihracatta lokomotif olma niteliğini  sürdürdüğünü ve Türkiye ekonomisi için çok önemli bir yere sahip olduğunu  belirtti.

Sektörün 2016 yılında 19,8 milyar dolar ile toplam ihracattaki payının  yaklaşık yüzde 14 düzeyinde olduğunu hatırlatan Kaan, bununla birlikte sektörün  ithalatının da azımsanmayacak seviyede seyrettiğini dile getirdi. Kaan, şunları  kaydetti:

"Yine 2016 yılında otomotiv sektörünün toplam ithalatı 17,8 milyar  dolar olarak gerçekleşti. Bu bağlamda yerli otomotiv sektörünün gelişimi; sektöre  ilişkin ihracatın artırılmasını, ithalatın ise daha makul seviyelerde tutulmasını  sağlayacak, böylelikle dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir rol  oynayacaktır.

Birçok uluslararası otomobil markasının üretimi ve ihracatında önemli  bir yere sahip olan Türkiye, bu hedefler çerçevesinde kendi otomobilini üretmenin  ilk tohumlarını atarak, 2023 hedeflerine doğru hız kesmeden ilerliyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşviki ve hükumetin  gayretleriyle hayata geçirilecek olan Türkiye'nin otomobili projesinin, dünyanın  ilk 10 ekonomisi olma yolunda ilerleyen bir Türkiye için son derece stratejik ve  heyecan verici bir hamle olduğuna işaret eden Kaan, bu yola inanç ve kararlılıkla  çıkan, yatırımlarıyla Türkiye'yi yerli ve milli otomobiline kavuşturacak olan iş  adamlarını kutladı, projenin de Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu.

"ENFLASYONU AZALTMANIN YOLU İMALAT, YATIRIM VE İHRACAT"

Kaan, ekim ayı enflasyon verileriyle ilgili olarak da yıllık enflasyon  oranının yüzde 11,9 seviyesine yükselmesinin elbette üzücü bir gelişme olduğunu  ifade etti.

Ancak ekonomi yönetimi tarafından alınacak önlemlerle birlikte orta ve  uzun vadede enflasyonun kademeli bir şekilde azalacağı düşündüklerini belirten  Kaan, şu ifadeleri kullandı:

"Yurt içi üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatları üzerinde  oluşturduğu bir baskı söz konusu. Bu baskıyı azaltmanın yolu, MÜSİAD olarak  sıklıkla dile getirdiğimiz gibi imalat yani üretim, yatırım ve ihracatımızı  artırmaktan geçiyor.

Üretimi güçlendirmek, ihracata yönelik imalat üretimine ağırlık vermek  için iş dünyası olarak ödevlerimizin farkındayız. Önümüzdeki dönemde bu konulara  ağırlık vererek, Türkiye ekonomisinin yapısal problemlerine çözüm odaklı  yaklaşımlarımızla desteğimizi artırmayı planlıyoruz."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma