Nisandan önce faiz artışı beklenmiyor

07.01.2015 Cuma 22:29

Güncelleme : 08.01.2015 Cuma 09:30

Piyasaların merakla beklediği Fed'in Aralık ayı toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar yetkililerin nisandan önce faiz artışı beklemediğine işaret ediyor.




UZMANPARA / AYŞE EKİN GÜNDÜZ



Piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanakları yetkililerin nisandan önce faiz artırımı beklemediğini gözler önüne sererken, düşük seyreden enflasyonun da Fed'in faiz artırımını engellemeyeceği kaydedildi.
Tutanaklarda 'sabırlı' ifadesinin katılımcıların çoğu tarafından faiz artışının en az iki toplantı süresince gelmeyeceği şeklinde yorumladığı belirtildi.


Tutanaklarda Fed yetkililerinin bir kısmının geçen ay enflasyon görünümü ile ilgili endişelerini dile getirdiği belirtilirken, düşen petrol fiyatlarının ve diğer para birimleri karşısında değerlenen doların ABD'de enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2 seviyesinden aşağıda kalmasına neden olacağı ifade edildi.

SABIRLI OLUNACAK


Tutanaklarda para politikasını normalleştirmek için 'sabırlı' olunacağı vugulanırken, üyeler küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD için bir tehdit oluşturabileceğini kaydetti.


ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, Fed’in yayınlamış olduğu 17-18 Aralık FOMC toplantı tutanaklarında faiz artışıyla ve ekonomiyle alakalı çok da değişik ifadeler kullanmadığını kaydetti. Fed’in birçok üyesinin nisan ayından önce faiz artışı beklemediğine ve ilk faiz artışının zamanlamasının da verilere bağlı olduğunun altının çizildiğine işaret eden Erkan, şunları söyledi:

İLERLEYEN DÖNEMDE RAHATSIZ EDEBİLİR

"Bu da Nisan ayındaki toplantıda faiz artışı olabileceği ihtimalini fiyatların içinde tutuyor. Öte yandan ön plana çıkan bir diğer ifade de enflasyonla alakalı. Her ne kadar bazı üyeler enflasyonun hedeflerin altında kalmasından endişe duysalar da, genel kanı hedeflerin altında enflasyonun faiz artışı için engel olmayacağı yönünde. Bu durumda da verilerdeki olumlu trend devam ederse, Nisan toplantısına dair endişeler piyasaları ilerleyen dönemde rahatsız edebilir.

ŞİMDİ GÖZLER TARIM DIŞI İSTİHDAMDA

Fed fiyatların dışında olan çok keskin ifadeler kullanmıyor. Aynı zamanda ekonominin gidişatına dair iyimser olmakla birlikte piyasalara da temkinli mesajlar veriyor. Önümüzdeki en yakın keskin viraj ise Cuma günü açıklanacak olan ve 240 bin beklenen tarım dışı istihdam verisi olacak."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma