Nobel Ekonomi Ödülü Hart ve Holmström`e

Sözleşme kuramını geliştiren Hart ve Holmström, bu yılki Nobel Ekonomi Ödülü`nün sahibi oldu.

10.10.2016 Cuma 13:48

Güncelleme : 10.10.2016 Cuma 18:21

Nobel Ekonomi Ödülü'ne bu yıl Oliver Hart ve Bengt  Holmström layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına verilen  Sveriges Riksbanks (Merkez Bankası) Ödülü'nün bu yıl "sözleşme kuramına  katkıları" nedeniyle İngiliz Hart ve Finlandiyalı Holmström'e verildiğini  açıkladı.

Akademi'den yapılan açıklamada, "Modern ekonomiler, sayısız  sözleşmeyle bir arada tutulur. Hart ve Holmström'ün geliştirdiği yeni kuramsal  yapı, gerçek yaşam sözleşmeleriyle kurumlarının yanı sıra sözleşme tasarımının  olası tehlikelerini anlamamız açısından büyük öneme sahiptir. Hart ve Holmström,  1970'lerde sözleşme kuramını verimli bir alan olarak ortaya attı. Sonraki  yıllarda kuramın uygulamalarını da araştırdılar. En uygun sözleşmeli  düzenlemelerle ilgili analizleri de birçok alanda politika oluşturmanın  entellektüel temellerini oluşturdu." ifadeleri kullanıldı.

Hart ve Holmström, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira)  tutarındaki para ödülü paylaşacak. Bilim adamlarına Alfred Nobel'in ölüm yıl  dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da  verilecek.

Bilim dünyasının en prestijli ödülü için adaylar, her bir alan için  oluşturulan komite üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı  oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor.

NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ

Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'te İsveç Merkez Bankası tarafından Nobel  Ödülleri'nin kurucusu Alfred Nobel anısına kuruldu. 1969'tan bu güne 47 kez  dağıtılan ödüllerden 17'si iki kişi, 6'sı da üç kişi arasında paylaştırıldı.

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan 75 kişi arasında sadece bir kadın  bulunuyor. Elinor Ostrom, 2009'da ödüle layık görülmüştü.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün en genç sahibi, 1972'de 52 yaşındayken ödüle layık görülen Kenneth J. Arrow oldu. 2007'de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen 90 yaşındaki Leonid Hurwicz, tüm alanlarda Nobel Ödülü verilen en yaşlı kişi  olarak tarihe geçti.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi