Normalleşme süreci ekonomiye yarayacak

Uzmanlar, Türkiye ve Rusya arasında başlayan normalleşme sürecinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere ve enerji projelerine olumlu yansımasını bekliyor.

05.07.2016 Cuma 11:59

Güncelleme : 06.07.2016 Cuma 11:14

Türkiye ve Rusya arasında başlayan normalleşme sürecinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere olumlu yansıması beklenirken, özellikle enerji projelerinin hareketlilik kazanacağı tahmin ediliyor.

Geçen yılın sonlarına doğru Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde  yaşanan bozulma, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri de olumsuz etkilemişti. Temmuz ayına girilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde atılan adımlar, hem Türkiye hem de Rusya iş dünyası  tarafından pozitif karşılanırken, özellikle enerji projelerine de olumlu yansıması bekleniyor.

AA muhabirine, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji  Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, iki ülke  arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ekonomik iş birliğinin ön plana  çıkacağını dile getirdi.

Rusya açısından Türkiye'nin, gerek boğazlardaki petrol trafiği gerekse  de doğal gazdaki pazar büyüklüğü dolayısıyla enerjide vazgeçilmez bir konumda  olduğunu vurgulayan Özdemir, Rus sermayesinin de Türkiye enerji sektöründe önemli  yatırımları bulunduğuna dikkati çekti.

Özdemir, Türk vatandaşları için vize uygulamasının kaldırılmasının  süreç açısından önemine işaret ederek, "BOTAŞ ve Gazprom tahkiminin kendi  arasında fiyat anlaşmasına varması da başka bir önemli gösterge olacak." dedi.
 
Suriye ve Karadeniz'de yaşanan yumuşama sürecine rağmen jeopolitik  farklılıkların devam ettiğini belirten Özdemir, Avrupa Birliği ve Rusya  arasındaki yaptırımlara bağlı olarak, Türk-Rus normalleşme sürecinin  kalıcılığının yıl sonunda netleşeceğini ifade etti.

'ZOR DÖNEMDE GELEN İYİ HABER'

Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Moskova Devlet Uluslararası  İlişkiler Üniversitesi Dünya Ekonomisi Departmanı Uzmanı Nigyar Masumova da  normalleşme sürecini, "iki ülke için de zor dönemde gelen iyi bir haber" şeklinde  nitelendirdi.
 
Masumova, ikili ticari ilişkilerin normalleşmesinin Rusya ve  Türkiye'deki yatırım ortamını daha iyi bir hale getireceğini belirterek, "İki  ülke arasındaki turizm ilişkisi önümüzdeki yaz dönemine kadar normal seviyesine  dönecektir." diye konuştu.

Türk Akımı projesinin, Rusya'daki ekonomik durum nedeniyle  gecikebileceğine işaret eden Masumova, Türkiye'ye yönelik meyve ve sebze  yaptırımlarının sonbaharda kalkacağı tahmininde bulundu.

'POLİTİK DÜZELTMELER ŞART'

Rus Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu Uzmanı Yury Barmin ise  ekonomik normalleşmenin ancak politik düzeltmelerle mümkün olacağını söyledi.

Rusya'nın, Türk turizminde yaşanan düşüş nedeniyle elindeki bu kozdan  tümüyle faydalanmaya çalışacağını belirten Barmin, "Ekonomik olarak baktığımızda,  Gazprom, Türk Akımı projesine devam etmek istediğini birçok defa dile getirdi.  Suriye konusunda ise Rus tarafı Türkiye'den daha fazla esneklik talep edebilir  ancak geçtiğimiz 7 ayda Rus medyasında ortaya çıkan Türkiye imajı nedeniyle,  ilişkilerin tamamen normalleşmesi için biraz daha zaman gerekecektir."  değerlendirmelerini yaptı.

İKİ ÜLKE TİCARETİ GERİLEDİ

Geçen kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrasında Rusya'nın Türkiye'ye  yönelik bazı ekonomik yaptırımları devreye almasıyla iki ülke arasındaki dış  ticaret hacminin daralması dikkati çekti.
 
Bu yılın ilk dört ayında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, geçen yılın  aynı dönemine göre yüzde 61,5 azalarak 484,6 milyon dolara geriledi.

Türkiye'nin Rusya'ya başlıca ihracat kalemleri olan dokumacılık  ürünleri, gıda, otomotiv sanayisi, kimyasallar, hazır giyim, elektrikli cihazlar  ve madencilik ürünlerinin birçoğunun ihracat miktarında da önemli düşüş  görüldü.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma