Novak`tan petrol değerlendirmesi

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) anlaşmasının mevcut kesinti kotalarıyla uzatılmasına yönelik bir karar alınmadığını belirterek, “Mevcut anlaşmaya göre taraf ülkelerin üretimleri 1 Ağustos’tan itibaren artacak.” dedi.

02.07.2020 Cuma 15:27

Güncelleme : 03.07.2020 Cuma 10:17

Novak, Valday Düşünce Kulübü’nün video konferans yoluyla düzenlediği  toplantıda, OPEC ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkeler arasında devam eden  petrol kesintisi anlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Anlaşma kapsamında yapılan günlük 9,7 milyon varillik kesintinin  temmuz sonuna kadar geçerli olduğunu anımsatan Novak, “Anlaşmanın bu kesinti  miktarıyla temmuz sonrasına uzatılmasıyla ilgili bir karar alınmadı. Mevcut  anlaşmaya göre taraf ülkelerin üretimleri 1 Ağustos’tan itibaren artacak.” diye  konuştu.

Petrol piyasalarındaki durumu incelemeye devam edeceklerini aktaran  Novak, “Duruma ve teknik verilere bakacağız. Sonrasında OPEC Teknik Komitesi  anlaşmanın uygulanmasına yönelik bir değerlendirme yapacak ve bunu istişare  edeceğiz.” dedi.

Konuşmasında, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınının küresel  petrol piyasalarına etkisini de değerlendiren Novak, şöyle konuştu:

“Herkes küresel enerji yapısının değişeceğini düşünüyor. Hidrokarbon  kaynakların küresel enerji tüketimindeki payı 2040’a kadar yüzde 85’ten yüzde  75’e gerileyecek ve yenilenebilir enerji yükselişe geçecek. Benim tahminime göre  alternatif enerji kaynaklarının payı 2040’a kadar tahmin edilenden daha da yüksek  olacak.”

OPEC ve OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkeler, nisan ayında alınan  günlük 9,7 milyon varillik petrol kesintisi anlaşmasını temmuz ayının sonuna  kadar uzatma kararı almıştı. Söz konusu kesinti ağustostan itibaren günlük 7,7  milyon varil düzeyinde olacak.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kiril Dmitriyev, bir süre  önce yaptığı açıklamada, OPEC anlaşmasındaki üst seviye kesintileri bir ay daha  uzatmanın “mantıksız” olduğunu söylemişti.  
"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı