Ocakta küresel petrol arzı geriledi

Küresel petrol arzı kısıntısı ocak ayında günlük 1,5 milyon varil ile hedeflenenin gerisinde kaldı.

10.02.2017 Cuma 15:35

Güncelleme : 13.02.2017 Cuma 09:13

Küresel petrol arzı kısıntısı, ocak ayında Aralık  2016'ya göre günlük 1,5 milyon varilde kaldı, öngörülen 1,8 milyonluk kesinti  hedefine ulaşılamadı.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “Aylık Petrol Piyasası Raporu”na  göre, küresel petrol arzı ocakta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla günlük 730  bin varil düşüşle 96,4 milyon varile geriledi.

Aynı dönemde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol  üretimi, Ocak 2016'ya göre günlük 1 milyon varil azalarak 32,06 milyon varile  indi.

Suudi Arabistan, ocakta OPEC anlaşmasındaki taahhüdünden daha fazla  petrol üretimi kısıntısına gitti. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan,  günlük üretimini 9,98 milyon varil olarak gerçekleştirdi. Önceki ay üretimi  günlük 10,48 milyon civarında gerçekleşmişti.

OPEC'in ikinci en büyük petrol üreticisi günlük 4,45 milyon varille  Irak oldu.  İran’ın ocaktaki üretimi ise günlük 3,75 milyon varile ulaştı.

OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararı sonrası, ocakta küresel petrol  arzı bir önceki yılın aynı ayına göre günlük 730 bin varil azalarak 96,4 milyon  varile geriledi.

Geçen ay OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise 57,61 milyon  varil olarak gerçekleşti. Geçen yıl aralık ayında OPEC dışı ülkelerin üretimi  günlük 58,04 civarındaydı.

Ocak ayında Aralık 2016'ya göre, OPEC ve kartel dışı ülkelerin  kısıntısı günlük 1,5 milyon varilde kaldı.

IEA tahminine göre, bu yıl OPEC dışı ülkelerin petrol arzını, üretim  kısıntısı kararı da dikkate alındığında, geçen yıla kıyasla günlük ortalama 400  bin varil artırması bekleniyor.

Ocak ayından itibaren OPEC günlük 1,2 milyon varil petrol kısıntısı  yapmayı planlarken, OPEC üyesi olmayan ülkelerin ise kısıntıya günlük 600 bin  varil katkı sağlaması kararlaştırılmıştı.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma