OECD`den `Brexit` uyarısı!

01.06.2016 Cuma 15:03

Güncelleme : 02.06.2016 Cuma 10:18

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünden (OECD) yapılan  açıklamada, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması halinde ekonomide  "negatif şokların" oluşabileceği belirtildi.

OECD’nin İngiliz ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, 23 Haziran’da  yapılacak referandumda AB'den ayrılması durumunda ülkenin Gayri Safi Yurtiçi  Hasılası'nda (GSYH) 2020 yılına kadar yüzde 3’ün üzerinde düşüş görülebileceği vurgulandı.

Açıklamada, bunun sonucunda AB’de GSYH’nin ise yüzde 1 azalabileceği dile getirildi.

İngiltere'nin AB’den ayrılması durumunda ticaretin daralmasının  ekonomik dinamizme zarar vereceği, bunun da uzun vadede verimliliği olumsuz  etkileyeceği kaydedilen açıklamada, "İngiltere’nin AB’den çıkmasının ardından  gelecek sınırlamalar ve daha düşük ekonomik büyüme, toplam net göçmen sayısını  azaltabilir. Bu da istihdam gücünü zayıflatarak tedarik tarafında yeni zorlukların oluşmasına yol açabilir. Avrupa ekonomilerindeki zayıf büyüme, zaten  dünyanın geri kalanını olumsuz yönde etkiliyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İngiltere'nin AB’den ayrılmasının, İngiltere, AB ve dünyanın geri kalanı için negatif etkileri olacağının altı çizildi.

İngiltere'nin büyüme tahminin 2016 yılı için yüzde 2,1’den yüzde  1,7’ye düşürüldüğü açıklamada, "Referandumun sonucuna ilişkin artan belirsizlik  ve Brexit ihtimali, İngiltere’de büyümeyi şimdiden baskıladı." görüşü de  paylaşıldı.

Geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'tan (S&P) yapılan açıklamada, İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda  İngiliz sterlininin uluslararası rezerv para birimi olma özelliğinin riske girebileceği belirtilmişti.

İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık  başına gidecek.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak