OPEC kararı piyasaları yeniden dengelemeyi amaçlıyor

Uluslararası bağımsız araştırma ve danışmanlık şirketi Energy Aspects`in Makro Araştırmalar Direktörü Yasser Elguindi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü`nün (OPEC) geçen hafta aldığı üretimi artırma kararını değerlendirirken Suudi Arabistan, Rusya ve Körfez ülkelerinin petrol piyasasında oluşan talebi daha fazla bastırmak istemediklerini belirterek, "Bu ülkeler, 2017 başından bu yana yapmaları gerekenden daha fazla petrol kesintisi gerçekleştirdi ve şimdi bunu düzeltmek için güçlü çaba sarf ettiklerini ortaya koydular." dedi.

26.06.2018 Cuma 11:09

Güncelleme : 26.06.2018 Cuma 16:09

Energy Aspects'in Makro Araştırmalar Direktörü Yasser Elguindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cumartesi günü Rusya'nın  da aralarında bulunduğu  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dışı ülkelerin üretimi artırma kararını  desteklediğini söyledi.
 
Söz konusu üretim artışının miktarı kadar süresinin de önemli  olduğunun altını çizen Elguindi, bu yılın sonuna kadar Rusya'nın günlük üretimini  ortalama 150 bin varil, Suudi Arabistan'ın ise günlük ortalama 500 bin varil  artırmasının beklendiğini kaydetti.
  
Elguindi, OPEC içindeki bütün ülkelerin petrol üretimini  artıramayacağını ve dolayısıyla küresel piyasada arz sıkıntısı ihtimalinin  oluşabileceğini ifade etti.
 
ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlar nedeniyle bu ülkede ham petrol  üretiminin azalmasının beklendiğini dile getiren Elguindi, Venezuela ve  Angola'nın da üretimini artırmak için atıl kapasitesi bulunmadığını aktardı.
 
Elguindi, ayrıca Libya'da ham petrol üretiminin azaldığını ve  Nijerya'da üretim sorunu yaşandığını anlattı.
 
Geçen hafta OPEC'in aldığı üretim artırma kararının iyi  değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Elguindi, "OPEC toplantısından çıkan  sinyali anlamak önemli. Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Rusya piyasadaki  talebi daha fazla bastırmak istemedi. Bu ülkeler, 2017 başından bu yana yapmaları  gerekenden daha fazla petrol kesintisi gerçekleştirdi ve şimdi bunu düzeltmek  için güçlü çaba sarf ettiklerini ortaya koydular." diye konuştu.
 
"İRAN VE VENEZUELA RİSK YARATIYOR"
  
Londra'daki bağımsız araştırma kuruluşu Capital Economics Uzmanı  Thomas Pugh da İran ve Venezuela'nın petrol üretimini düşürme olasılığının  piyasalar açısından risk oluşturacağını belirtti.
 
Bu iki ülkede petrol üretiminin önemli oranda düşmesi durumunda OPEC  ve Rusya'nın üretim artışının piyasada yeterli olamayabileceğini aktaran Pugh, bu  durumda Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin atıl kapasiteleri sayesinde  üretimlerini hızla artırarak piyasayı yeniden dengeye kavuşturabileceğini  söyledi.
  
Pugh, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim miktarlarını günlük ortalama  1 milyon varil yükseltmesi ve küresel petrol talebinin yavaşlaması durumunda ise  petrol fiyatlarının bu yıl sonunda varil başına 65 dolar olmasının öngörüldüğünü  kaydetti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak