OPEC: Petrol piyasalarında istikrar sağlandı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, "Bir yılını tamamlayacak petrol üretimini kısma anlaşması petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Bir yıl boyunca yaptığımız çalışmalarımızın sonucu olarak sektöre güven ve iyimser bir hava geldi" dedi.

27.11.2017 Cuma 16:33

Güncelleme : 28.11.2017 Cuma 10:00

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, bir yılını tamamlayacak petrol üretimini kısma anlaşmasının petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı olduğunu belirterek, "Karşı çıkılmasına rağmen üretim kısıntısı anlaşması eşitlik, şeffaflık, kapsayıcılık ve açıklık ile başarıya ulaştı. Şu andaki piyasa koşulları, bir yıl boyunca yaptığımız çalışmalarımızın karşılığı olarak sektöre güven ve iyimser bir hava getirdi" ifadelerini kullandı.

Barkindo, Avusturya'nın başkenti Viyana'da petrol piyasasını etkileyen temel etkenlerin tartışıldığı OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerin katılımıyla gerçekleşen 2. Teknik Toplantı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin tarihinde daha önce görülmemiş bir işbirliği sergilediğini kaydetti.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kısıntısına gitmeleri ve bu kısıntının bir yıla yakın bir süre devam ettirilmesiyle petrol piyasalarında istikrar sağlandığını dile getiren Barkindo, "Ocak ayından bu yana uyum seviyesi yüzde 100'ü aştı. Piyasalardaki bu iyimser duruma daha önce ulaşılmamıştı" ifadesini kullandı.

Barkindo, uygulanan bu kararın küresel ekonominin lehine olduğunu ve sektörde iyileşmeleri beraberinde getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Beş yıllık ortalamada 380 milyon varillik rekor seviyesine ulaştıktan sonra, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ticari petrol stokları ekimde aynı dönemdeki ortalamanın altına düşerek 140 milyon varilin aşağısında gerçekleşti. Buna ek olarak, yüzer depolama şeklinde gerçekleşen ham petrol stokları ise 2017 haziran itibarıyla 50 milyon varile indi. Tüm piyasa değerlendirmelerinde piyasanın dengeye ulaşacağı mesajları verildi. Bir yılını tamamlayacak petrol üretimini kısma anlaşması petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Karşı çıkılmasına rağmen üretim kısıntısı anlaşması eşitlik, şeffaflık, kapsayıcılık ve açıklık ile başarıya ulaştı. Bir yıl boyunca yaptığımız çalışmalarımızın sonucu olarak sektöre güven ve iyimser bir hava geldi."

ANLAŞMANIN 2018 SONUNA KADAR UZATILMASI BEKLENİYOR

Suudi Arabistan ve Rusya'nın başını çektiği OPEC ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler, 1 Ocak 2017'den itibaren petrol üretimini günlük 1,2 milyon varil düşürme kararı almıştı. Bu kararla beraber arz fazlası nedeniyle hızla düşen fiyatlar, istikrar kazanmaya başladı. Perşembe günü Viyana'da düzenlenecek toplantıda, petrol üretimini kısma kararının 2018 yılı sonuna kadar 9 ay daha uzatılmasının tartışılması ve uzatma kararı alınması halinde ise küresel petrol piyasalarında ham petrol fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

İlki Mayıs ayında düzenlenen ve 17 OPEC ve OPEC dışı ülkenin katıldığı 1. Teknik Toplantı'da petrol piyasasına dair endişe ve bunlara ilişkin çözümler tartışılmıştı.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?