OPEC toplantısında üç seçenek ele alınabilir

Merkezi İskoçya`da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Petrol Araştırmaları Bölümü Başkan Yardımcısı Ann-Louise Hittle, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü`nün petrol üretimi ve fiyatlarına ilişkin belirsizlikleri gidermesinin önemli olduğunu belirterek, "İran, Irak ve Venezuela kotaların düşürülmesine karşı bu nedenle, OPEC ve bazı OPEC dışı ülkelerin gerçekleştireceği Viyana`daki toplantıda bu ülkelerin petrol üretimine yönelik beklentileri karşılanmalı. OPEC`in Cuma günü gerçekleştireceği toplantıda piyasaları rahatlatmaya yönelik üç olasılık ele alınabilir." diye konuştu.

20.06.2018 Cuma 14:25

Güncelleme : 21.06.2018 Cuma 09:35

Araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Petrol Araştırmaları Bölümü Başkan Yardımcısı Ann-Louise Hittle yazılı açıklamasında, Venezuela'nın ekonomik durumu ile petrol  piyasalarındaki üretim ve dağıtım belirsizliklerinin yanında Libya'da meydana  gelen plansız üretim kesintilerinin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde söz sahibi üreticilerin  kararlarında dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
 
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'un, petrol üretiminin günlük  olarak en az 1 milyon varil artırılması ve böylelikle dalgalanan petrol  fiyatlarının durdurulabileceği yönündeki açıklamasını anımsatan Hittle, 22- 23  Haziran tarihlerinde Viyana'da yapılacak OPEC ve bazı OPEC dışı ülkelerin alacağı  kararların petrol piyasasına büyük etkileri olacağını dile getirdi.
 
Hittle, OPEC'in en önemli üyesi Suudi Arabistan'ın OPEC içerisinde  alınan kararlarda bir bütünlük oluşması amacını koruyacağı ve Rusya ile  sürdürdükleri ortaklığı petrol piyasasını daha sağlıklı yönetmek adına devam  ettirmeyi hedefleyeceği değerlendirmesinde bulundu.
 
Rusya'nın petrol üretim kotalarının arttırılmasını desteklediğini  belirten Hittle, "OPEC'in Cuma günü gerçekleştireceği toplantıda piyasaları  rahatlatmaya yönelik üç olasılık ele alınabilir." diye konuştu. Hittle, şöyle  devam etti:
 
"Petrolün üretimi ve fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin kaldırılması  önemli. İran, Irak ve Venezuela kotaların düşürülmesine karşı. Bu nedenle, OPEC  ve bazı OPEC dışı ülkelerin gerçekleştireceği Viyana'daki toplantıda bu ülkelerin  petrol üretimine yönelik beklentileri karşılanmalı. Birinci olasılıkta, bu yılın  ocak ayından aralığın sonuna kadar Venezuela'da günlük 380 bin varil üretim  kesintisi gerçekleşmesi ve İran'ın üretiminin yıl sonuna kadar günlük 3,4 milyon  varile gerilemesi durumunda, OPEC mevcut üretim kesintisi kararını devam  ettirebilir. Zaten bu kesintiler arzın azalmasına sebep oluyor, o açığı da ABD  kapatıyor. Göstergeler 2019'da piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi ve arz  fazlası oluşması durumunun 2019 yılında gündeme geleceğini gösteriyor."
 
İKİNCİ YARIDA 600 BİN VARİLLİK ARTIŞ SEÇENEĞİ
 
Hittle, OPEC'in piyasalardaki beklentilere cevap verebilecek ikinci  seçenek olarak 2018'in ikinci yarısında OPEC ülkeleri ve Rusya'nın üretimin  artırılmasını kararlaştırabileceğine işaret etti.
 
Wood Mackenzie tarafından yürüten çalışmalarda, üretim artışının söz  konusu dönemde 600 bin varillik üretim artışı gerçekleşebileceğini aktaran  Hittle, "Bu durumda küresel petrol fiyatları varil başına 71 ila 74 dolar  arasında seyredebilir." dedi.
 
Hittle, çalışmalarda, OPEC'in yarım milyon varil civarlarında üretim  artırma kararı alabileceğini, Rusya'nın ise günlük 100 bin varillik bir artışla  buna katkı sağlayabileceğini ifade etti.
 
GÜNLÜK ÜRETİMİ 1,5 MİLYON VARİL ARTIRMA SEÇENEĞİ
 
Hittle, üçüncü seçenek olarak küresel piyasalarda sıklıkla dile  getirilen OPEC ve bazı OPEC dışı ülkelerin üretimini 1,5 milyon artırması ile  petrol fiyatlarının düşüşe geçebileceğini belirtti. Hittle, şunları kaydetti:
 
"OPEC'in üretimini günlük 1 milyon artırması, Rusya'nın da 300 bin  varil üretim artışı yapması, kabaca 1,5 milyon varil artış durumunda, bu kararın  petrol piyasalarında büyük etkisinin olacağını düşünüyoruz. Bu kararla birlikte  fiyat düşüşleri Amerika'daki akaryakıt fiyatlarını da önemli ölçüde azaltarak,  Trump'ın isteğini yerine getirmeye yardımcı olacaktır. Stoklar bu yılın  yarısındaki günlük 0,9 milyon varil seviyesinden 2019'da iki katına çıkarak  günlük 1,8 milyon varil olabilir. Ancak yılın ikinci yarısında üretimin kademeli  artışının daha olası olduğunu düşünüyoruz."

"
En Çok Okunan Haberler

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?