OPEC`den sürpriz çıkmadı!

OPEC bugün Avusturya`da toplandı. OPEC`in günlük ortalama 30 milyon varil olan üretim kotasını değiştirmedi. Kararın ardından Brent ham petrol yükselişe geçti.

05.06.2015 Cuma 14:25

Güncelleme : 05.06.2015 Cuma 18:03

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi 12 ülkenin petrol bakanlarının katıldığı 167. Bakanlar Toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşti.
 
PETROL ÜRETİM TAVANINI SÜRDÜRECEK

OPEC beklendiği üzere üretim kotasını sabit bıraktı. OPEC toplantısı sonrası açıklama yapan yetkililer, üretim tavanının aynı kaldığını ifade ettiler.

Anketlerde de tüm beklentiler günlük 30 milyon varil olan üretim hedefinin sabit tutulacağı yönündeydi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 4 ARALIK'TA

OPEC, bir sonraki toplantısını 4 Aralık'ta düzenleyeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, toplantının çok olumlu geçtiğini ve üretim tavanının beklendiği gibi korunacağını ifade etti.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞTE

OPEC kararının ardından Brent ham petrol 62.72 dolar/varili gördü, Batı Teksas ham petrolü ise 58.47 dolar/varile çıktı.

ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, OPEC toplantısına ilişkin, üretim kotasının değiştirilmeyeceği beklentisinin zaten fiyatlamaların içine girdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Önceki toplantıda da, yani fiyatların hızlı bir şekilde aşağıya doğru gittiği Kasım 2014’te de Venezuela gibi bazı ülkelerin fiyatlamaları destekleme amaçlı üretim kotasının düşürülmesi talepleri başta Suudi Arabistan olmak üzere söz sahibi birçok ülke tarafından kabul görmemişti. Bu da OPEC üyelerinin piyasa paylarını kaybetmemek için çok düşük fiyatlara katlanabildiklerini göstermişti.

Bu toplantı öncesinde de Irak’ın ihracatlarını artırabileceğine yönelik açıklamalar ve IŞİD’in eline geçen ülkenin en önemli petrol rafinerisinin geri alınması, İran’ın yaptırımların kalkması durumunda masaya üretim kotasının artırılması teklifi ile geleceği beklentileri fiyatları aşağıya çekmişti. OPEC üretimini değiştirmediği için beklentiler gerçekleşti ve fiyatta da tepki hareketleri görüldü. Gün içinde en düşük 61,36 seviyesini gören Brent petrol 2,81 seviyesine doğru yükseldi. 61,80 üzerinde kalan Brent petrol 63,60 direncini hedefleyebilir. NYMEX petrol ise 57,25 seviyesini gördükten sonra 58,65 seviyesine kadar yükseldi. Orada da 57,60 seviyesi üzerinde tutunma gerçekleştiği takdirde 59,00 seviyesi hedeflenebilir.

Bir sonraki OPEC toplantısı 4 Aralık’ta gerçekleşecek. OPEC üretimi ilerleyen dönemde de Irak, İran ve Suudi Arabistan faktörleriyle artış eğilimini koruyabilir."
 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı