Güncelleme : 04.05.2016 Cuma 11:13
2016 yılı başında beri enflasyon düşüş eğilimine girerken, konaklama tesislerindeki maliyet yükselişleri devam ediyor. Maliyetler hala enflasyonun 4 puan üzerinde.
Turizmdatabank tarafından hazırlanan, Otellerde Maliyet Artışları ve Enflasyon raporuna göre, 12 aylık ortalamalarla Nisan ayında otellerin yiyecek-içecek maliyetleri % 12 dolayında yükseldi.
Bu dönemde ülke geneli yıllık enflasyonu % 7,84 olurken, otellerdeki yiyecek-içecek maliyetleri % 11,98 oldu. Maliyet artışlarını enerji frenliyor.
Diğer yanan yiyecek-içecek ve enerji maliyetleri toplam maliyetleri ise % 9,5 yükseliş gösterdi. Bunda son yıllarda düşük kalan enerji birim fiyatları etkili oldu. Bu durum hızlı artan maliyetleri frenleme görevi üstleniyor.
Son yıllarda et başta olmak üzere bazı gıda ürünleri arzındaki sıkıntılar, otellerde maliyetleri sürekli olarak yukarı çekiyor.
Son bir yılda et grubu ürünleri maliyetleri % 14,4 arttı. Bu grubu % 9,5 artışla çay-şeker grubu ürünler takip etti.