Otomobilde ÖTV artışı ikinci eli hareketlendirdi

Binek otomobillerde uygulanan vergi oranlarında değişikliğe gidilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girmesiyle ikinci el otomobil piyasası hareketlendi.

01.12.2016 Cuma 12:26

Güncelleme : 01.12.2016 Cuma 12:42

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, düzenleme ile ÖTV oranlarında motor silindir hacmine göre artışlar  yaşandığını söyledi. Bursa Oto  Galericiler Odası Başkanı Yanık:

"Gün otomobil alma günü. Oto  kooperatiflerinde ve galericiler çarşısında ikinci el araç fiyatları aralık  sonuna kadar zamlı değil. ÖTV artışları, otomobil alacak vatandaşların yeni  yıla bırakmadan araç sahibi olmalarına vesile oldu. Olmaya da devam edecek gibi  gözüküyor. İşler şu anda iyi. Araç alacak kişilerin yılbaşından önce  almalarında fayda var. Şimdi alırlarsa motorlu taşıtlar vergisi, kasko ve trafik  sigortası artışlarından kurtulabilirler"

Yanık, ÖTV oranlarına yakın ikinci el araçlarda da fiyat artışı  olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de araçların sıfır fiyatları üzerinden satışımızı yapacağımız  için ikinci elde de fiyat artışı olacaktır. Gün otomobil alma günü. Oto  kooperatiflerinde ve galericiler çarşısında ikinci el araç fiyatları aralık  sonuna kadar zamlı değil. ÖTV'den kaynaklanan artışları uygulamadık ama yakın bir  zamanda biz de ikinci el araç fiyatlarında artış yapacağız. Durum onu  gösteriyor."

TALEP VE YOĞUNLUK ARTTI

ÖTV düzenlemesiyle oluşan fiyat artışlarının ardından ikinci el  otomobillerde alım-satımların hızlandığını vurgulayan Yanık, ikinci el araçlara  zamlardan dolayı talebin çoğaldığını ifade etti.

Son yılların en yoğun dönemlerinden birini yaşadıklarını dile getiren  Yanık, "ÖTV zammı nedeniyle uygun, hesaplı araç bulmakta da zorluk yaşıyoruz. Bu  böyle devam edecek gibi gözüküyor. ÖTV artışları böyle devam ettiği sürece  2017'de de sıfır araçlarda olduğu gibi ikinci el araçlarda da fiyatlar artacak  gibi gözüküyor." dedi.

Yanık, normalde bu aylarda ikinci el otomobil satışlarının düşük  olduğunu belirterek, "ÖTV artışları, otomobil alacak vatandaşların yeni yıla  bırakmadan araç sahibi olmalarına vesile oldu. Olmaya da devam edecek gibi  gözüküyor. İşler şu anda iyi." ifadesini kullandı.

'1600 CC MOTOR HACMİNİN ALTINDAKİ ARAÇLARA CİDDİ ANLAMDA TALEP VAR'

Yanık, yılbaşından sonra motorlu taşıtlar vergisine, kaskolara ve  trafik sigortalarında da artışlar olacağını vurgulayarak, "ÖTV zammının üstüne  yüzde 10'luk da ek masraflar eklendiğinde yılbaşından sonra araç alacakların  cebinden daha fazla para çıkacak. O yüzden araç alacak kişilerin yılbaşından önce  almalarında fayda var. Şimdi alırlarsa bu artıştan kurtulabilirler." dedi.

İkinci el araçlarda şu anda en çok otomatik vitesli araçların tercih  edildiğine dikkati çeken Yanık, "1600 cc motor hacminin altındaki araçlara ciddi  anlamda talep var. Fiyat olarak da 30 ile 50 bin lira arasındaki araçlar ciddi  talep görüyor. Ayrıca genellikle az yakan araçlar tercih ediliyor." diye konuştu.

İnternet sitelerindeki otomobil fiyatlarına itibar edilmemesini öneren  Yanık, şunları kaydetti:

"İkinci el araçlarda fiyatların belirleneceği yerler otomobil  pazarları ve merkezleridir. Araçta önemli yürüyen aksam, motor ve kaporta gibi  önemli unsurlar vardır. Bunların ne durumda olduğunu bilmediğiniz bir araca  yazılan değer tamamıyla hayali oluyor. Bu da fiyatların artışına sebep olur.  İnternetteki fiyatlarla oto kooperatiflerindeki fiyatlar arasında uçurumlar var."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak