Otomotiv ihracatı 27 aydır aralıksız artıyor

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri olan otomotiv endüstrisi, aylık bazda da son 27 aydır aralıksız ihracat artışı grafiğini sürdürüyor.

06.05.2018 Cuma 11:52

Güncelleme : 07.05.2018 Cuma 10:19

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) nisan ayı  verilerine göre, sektörün nisan ayı ihracatı yüzde 27 artışla 2 milyar 903 milyon  dolar oldu.

Geçen martta 3,1 milyar dolar ile aylık bazda tüm zamanların rekorunu  kıran otomotiv, nisanda ise aylık bazda en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı.  Sektörün son üç aylık ihracat ortalaması 3 milyar dolara yükseldi.

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv endüstrisindeki artış  grafiği, aralıksız 27 aydır sürüyor.

Ocak-nisan dönemi ihracatı ise yüzde 20 artışla 11 milyar 130 milyon  dolar olarak gerçekleşen sektörün, Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı pay da  yüzde 21,5'i buldu.

OTOMOTİV YAN SANAYİSİNDE ARTIŞ YÜZDE 30 

Ürün grupları bazında ise nisanda otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde  30 artışla 953 milyon, binek otomobil ihracatı yüzde 29 artışla 1 milyar 245  milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 yükselişle 473  milyon ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 6 artışla 149 milyon dolar  oldu.

Otomotiv yan sanayisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya'ya  artış yüzde 30 olurken, Fransa'ya yüzde 41, Romanya'ya yüzde 49, ABD'ye yüzde 44,  Rusya'ya yüzde 76 artış yaşandı.

Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa'ya  ihracat yüzde 65 artarken, İspanya'ya yüzde 84, Belçika'ya yüzde 65, İsrail'e  yüzde 47, Hollanda'ya yüzde 72, İsveç'e yüzde 79 artış oldu.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke  olan Birleşik Krallık'a ihracatta yüzde 25 gerileme olurken, İtalya'ya yüzde 46,  Belçika'ya yüzde 28, Hollanda'ya yüzde 80, Almanya’ya yüzde 54 artış kaydedildi.

Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke  olan Almanya'ya i dış satımda yüzde 32 düşüş görülürken, Fransa'ya yüzde 33,  Polonya'ya yüzde 72 artış yaşandı.

ALMANYA PAZARI LİDER 

Ülke bazında bakıldığında en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde  29 artışla 448 milyon dolar oldu. Diğer büyük pazarlardan Fransa'ya yüzde 53  artışla 347 milyon, İtalya'ya da yüzde 13 artışla 329 milyon dolar ihracat  yapıldı. İspanya'ya yüzde 55, Belçika'ya yüzde 32, Slovenya'ya yüzde 33,  Hollanda'ya yüzde 66, Polonya'ya yüzde 34, Romanya'ya yüzde 46, İsveç'e yüzde 79  ihracat artışı yaşanırken, ABD'ye ihracat yüzde 49 düştü. ABD'ye olan düşüşte  binek otomobiller ihracatının azalması temel faktör oldu.

AB ÜLKELERİNE İHRACAT ARTIŞI YÜZDE 29 OLDU

Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine  ihracat yüzde 29 artışla 2 milyar 310 milyon dolar olarak gerçekleşti. AB  ülkeleri toplam ihracattan yüzde 79,5 pay aldı.

Alternatif pazarlar arasında yer alan Afrika ülkelerine yüzde 31,  Ortadoğu ülkelerine yüzde 18 ihracat artışı yaşandı.

"YÜKSEK ORANLI ARTIŞLAR TEMEL BELİRLEYİCİ OLDU" 

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı  Baran Çelik, otomotiv yan sanayisi ve binek otomobiller ürün gruplarındaki  ihracat artışlarına dikkati çekti.

Çelik, "Otomotiv endüstrisi ihracatı Şubat 2016'dan bu yana aylık  bazdaki artışını sürdürüyor. Nisan ihracatında otomotiv yan sanayi ve binek  otomobiller ürün gruplarındaki yüksek oranlı artışlar temel belirleyici oldu."  ifadelerini kullandı.

Nisan ayında gelişmiş pazarlara kaydedilen yüksek oranlı ihracat  artışına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"En büyük pazarımız Almanya'ya ihracatımız yüzde 29, Fransa'ya yüzde  53, İtalya'ya yüzde 13 arttı. Almanya'ya yönelik artışta yan sanayi ihracatının  yüzde 30, binek otomobiller ihracatının yüzde 31 artması etkili oldu. Fransa'ya  kaydedilen artışta ise binek otomobiller ihracatının yüzde 65, yan sanayi  ihracatının yüzde 41 artması temel faktörler arasında."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak