Özelleştirme geliri 70 milyar dolara yaklaştı

Özelleştirme tutarı, 1986`dan bu yana 67 milyar dolara, Özelleştirme Fonu`ndan Hazine`ye aktarılan kaynak ise 42 milyar dolara dayandı . Gelecek yıl 10,8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor

21.11.2015 Cuma 11:28

Güncelleme : 23.11.2015 Cuma 09:23

Özelleştirme uygulamalarının tutarı 1986'dan bu yana 66,8 milyar dolara ulaştı.

AA muhabirinin 2016 yılı bütçe gerekçesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, 1985 yılından itibaren 271 kuruluştaki kamu hisseleri, bin 677 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146 tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları özelleştirme kapsamına alındı. Bu kapsamda, 1986-2015 yıllarında 66 milyar 813 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, Özelleştirme Fonu'ndan Hazine'ye aktarılan kaynağın tutarı ise 41 milyar 824 milyon dolar oldu.

Halen özelleştirme kapsam ve programında 22 kuruluş yer alıyor. Bu kuruluşların 12'sinde yüzde 50'nin üzerinde kamu payı bulunuyor. Bunun yanı sıra, özelleştirme kapsamında 623 taşınmaz, 49 tesis, 2 liman, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü ile şans oyunları lisans hakkı da yer alıyor.

Gelecek yılın bütçesinde de 10,8 milyar lira özelleştirme geliri hedefleniyor.

GELECEK DÖNEMİN ÖZELLEŞTİRME PROGRAMI

Gelecek dönemin özelleştirme programında, elektrik üretim tesisleri önemli yer tutacak. Bu tesislerin özelleştirilmesine kurulu gücü küçük olan akarsu santralleriyle başlanılmış, 2013'te toplam 64 megavat kurulu gücündeki 17 santralin, 2014'te de toplam 5,5 megavat kurulu gücündeki 5 santralin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Toplam kurulu gücü 2,9 megavat olan 5 santralin ise devir çalışmaları sürüyor.

Bu yıl haziran ayında toplam kurulu gücü bin 565 megavat olan Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri ile Soma B Termik Santralinin özelleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Elektrik Üretim AŞ'ye ait diğer hidroelektrik ve termik santrallerin özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmalarına da devam ediliyor.

GÖZLER LİMANLARDA OLACAK

Yakın dönemde özelleştirme ihaleleri ile dikkati çekecek alanlardan biri limanlar olacak. Derince Limanının 543 milyon dolar bedelle 39 yıl için özelleştirilmesiyle hız kazanan süreçte, gelecek yılın ikinci çeyreğinde de İzmir Yük ve İzmir Kruvaziyer Limanlarının ihaleye çıkarılması planlanıyor.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye (TDİ) ait Güllük İskelesinin yat limanına dönüştürülmesi kaydıyla işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin hazırlık çalışmaları da büyük ölçüde tamamlanmış durumda.

Liman özelleştirmeleri kapsamında Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu Limanlarının imar planı çalışmaları da devam ediyor. Proje tamamlandığında mevcut Kabatepe Limanı güçlendirilerek, Kuzu Limanı ise Gökçeada'da deniz turu faaliyetlerinin geliştirilmesini teminen, yat ve yolcu limanı şeklinde yeniden düzenlenerek 2016 yılında ihaleye çıkarılacak.

TDİ Tekirdağ Limanının imar çalışmaları Özelleştirme Yüksek Kurulunun (ÖYK) onayına sunulma aşamasına gelirken, buranın 2016 yılında ihaleye çıkarılması hedefleniyor.

Öte yandan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirmesinde ikinci sıradaki teklif sahibine verilen ek sürede 21 Aralık 2015'te sona erecek.

TALİH KUŞU"NUN KADERİ ARALIKTA ÇİZİLECEK

Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde de en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubunun (OGG), ÖİB'den istediği ikinci ek süre 10 Aralık'ta dolacak.

ERG-Ahlatcı OGG, bu tarihe kadar lisans sözleşmesini imzalamak için bir adım atmazsa, özelleştirme sürecinde başa dönülecek ve yeniden ihaleye çıkılacak.

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNE DEVAM

Kamunun şeker üretimi alanından tamamen çıkma kararı almasıyla başlayan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin özelleştirme çalışmaları sürüyor. Bu kapsamda daha önce iki kez ihaleye çıkılmasına karşın iptal edilen Kayseri Şeker Fabrikası AŞ'deki kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) Genel Müdürlüğünün Hazine'ye ait yüzde 100 hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Gelecek dönemde ön plana çıkacak özelleştirmelerden biri de TP Petrol Dağıtım AŞ olacak. Şirketteki yüzde 100 kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi.

SÜMER HOLDİNG İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Sümer Holding AŞ'nin de kendi varlıklarından kalanlar ile birleştirilen şirketlerden gelen atıl taşınmazlar ve diğer varlıkların özelleştirme işlemleri devam ediyor. ÖYK'nın ilgili kararı ile Holdingin özelleştirme süresi 31 Aralık 2020'ye kadar uzatılmış durumda. Bu tarihe kadar mevcut varlıkların özelleştirme işlemlerinin sonuçlandırılması hedefleniyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma