Para birimleri merkez bankalarına meydan okuyor

MB politikaları onları zayıflatmayı amaçlasa da, Japonya`dan Norveç`e para birimlerinin yükselişi sürüyor

18.03.2016 Cuma 13:02

Güncelleme : 18.03.2016 Cuma 15:23

Japonya, Norveç gibi ülkelerin merkez bankaları, yerel para birimlerini zayıflatmak üzere yola çıktı çıkmasına ama sonuç ne oldu dersiniz? Değerlenen para birimleri!

Örneğin yalnızca Perşembe günü dolar Japon yeni karşısında yüzde 1.1 oranında değer kaybetti. 1 dolar= 111,390 yen denkliği ortaya çıktı.

BusinessHT'nin Wall Street Journal'dn derlediği habere göre, Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) negatif faiz uygulaması ile kontrol altına alarak değerini düşürmeye çalıştığı yen, yüzde 8 değer kazancı ile 2014 Ekim ayından bu yana dolar karşısındaki en güçlü pozisyonunu alarak, BOJ yetkililerini hayal kırıklığına uğrattı.

Avrupa'da da durum farksız değil. Dün euro dolar karşısında yüzde 0,8 oranında değer kazandı.

Merkez bankaları ile para birimlerinin ayrışan frekansları, finansal piyasalar için daha fazla volatilite anlamına gelebilir. Zira yatırımcılar merkez bankalarının atacağı adımları tahmin etse bile, bilhassa gelişmekte olan piyasalardan kaynaklı risklere karşı nasıl konumlanacaklarını tahmin etmeleri güçleşiyor.

Merkez bankaları düşük faiz oranlarının zayıflatacağı para birimleri ile ihracatta daha rekabetçi olmayı hedefliyorlar. Ancak evdeki hesabın pek de çarşıya uyduğu söylenemez.

Wall Street Journal'e konuşan RBS Securities para piyasaları analisti Brian Diangerfield, "Merkez bankalarının politikalarının sınırları test ediliyor" yorumunda bulunuyor.

Düşük faiz oranlarının para birimleri üzerindeki etkisi kuşkusuz eskiden daha güçlüydü. Ancak tutukluk yapan faiz silahına bakılırsa, merkez bankalarının cephaneyi güçlendirmeye ihtiyacı var.

Öte yandan bazı çevrelere göre merkez bankalarının etkinliğini yitirdiğini söylemek için henüz erken.

Aralık 2015 itibarıyla 350 milyar dolarlık varlık yönetimi gerçekleştiren Federated Investors baş analisti Donald Ellenberger, onlardan biri.

İşlerin teoriden farklı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Ellenberger, "Gerçekte, merkez bankaları deneyimliyorlar. Ancak ne yazık ki sonuçlarını önceden görebilecekleri bir laboratuarları yok".

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak