`Paraları gömüyoruz`

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, ``Emlaka, gayrimenküle gömdüğümüz para kötü bir tasarruftur`` diye konuştu.

12.03.2015 Cuma 10:00

Güncelleme : 12.03.2015 Cuma 10:21

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 40 yıldır bankacılık sektöründe olduğunu aktüeryal hesabın ne olduğunu yeni öğrendiğini söyledi. Türkiye’de kurumların ve kişilerin tasarruf bilinçlerinin yetersiz olduğunu, tasarrufa  yaklaşımlarının eksik olduğunu ifade eden Özince, “40 yıldır bankacılık sektöründeyim. Aktüeryal hesabın (finansal riskleri değerlendiren, çözümler öneren hesaplama yöntemleri) yeni olduğunu son 15 yılda öğrendim. Hala tasarruf denince bildiğimiz vadeli - vadesiz mevduat. Bunun ötesine geçemedik” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen tasarruf konulu sempozyumda konuşan Ersin Özince, en büyük müflisin devlet olduğuna işaret ederek, Türkiye’de hala ciddi bir ulusal bankacılık ve sermaye piyasasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Milliyet'in haberine göre, Özince, “Karamsar olmasam da bazı konularda evham da üretiyorum. Türkiye’de ciddi ulusal bankacılığa ihtiyaç var. Tasarruflar yetersiz. Tasarrufların yetersiz olmasına karşın yatırımlarımız da gelişmekte olan diğer ülkelerin altında. Türkiye’de hala vadeli vadesiz mevduattayız. bugün Türkiye’nin emeklilik birikim sistemlerini yeniden kurmaya çalışıyoruz” dedi.

‘ALMANYA GİBİ DEĞİLİZ’

Türkiye’nin ekonomisinin büyüklüğüne münasip bir mali sisteme sahip olmadığını ifade eden Özince şöyle konuştu:
“Cumhuriyeti kuranlar uluslararası devletlerin iyi örneklerini esas almışlardı. Bugün bir Almanya kadar tasarruf bilincimiz yok. Orada Yapı tasarrufları, teşvikler, birikim sandıkları var. Biz de ise bizim bankada bile şu anda çevreme soruyorum emlak Bankası’nı hatırlayan, bilen yok. Altında tutulan paranın 150 milyar dolar olduğu söyleniyor. Emlaka, gayrimenküle gömdüğümüz para kötü bir tasarruftur.
Bütün bunları ders çıkaralım diye söylemiyorum, çocuklarımızın geleceği için söylüyorum.
Ulusal mali müesseseler olmalıdır ulusal mali tasarruf olması için. Bana göre bu hesap herşeyden önce ulusal kaygıyla yapılmalı.”

‘ÇALIŞAN, EMEKLİ MÜLK ALAMAZ’

Türkiye’de ekonominin boyutu ile mütenasip bir sermayeye ve tasarrufa hala sahip olunamadığını vurgulayan Ersin Özince, gelişmiş denilen toplumlardaki mali sektör çeşitliliğinin ve derinliğinin Türkiye’de olmadığını söyledi.
Özince, “Türkiye, ekonomisinin büyüklüğü ile mütenasip bir mali sektöre sahip değil. Bunun için de bankacılık ve sermaye piyasasının büyümesi gerekir. Hem farklı müesseselere hem de farklı araçlara ihtiyaç var. Tasarruf deyince sadece paramız olmadığına bağlamamak lazım. Türkiye’de bugün tasarrufu olan dahi ne yazık ki birçok konuda duyduğu endişeler nedeniyle tasarrufunu bankacılık ve sermaye piyasası dışında tutabiliyor. Keza, ülkemizde gayrimenkulün geldiği değerler; çalışanın emeklinin mülk sahibi olmasının ne kadar güçleştiği ortada” şeklinde konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi