Perakende güven endeksi geriledi

03.02.2015 Cuma 14:37

Güncelleme : 03.02.2015 Cuma 14:37

TEPAV perakende güven endeksi Ocak'ta bir önceki aya göre artarken, geçen yıla göre gerileme gösterdi



Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), ocakta bir önceki aya göre 5,3 puan yükselirken, geçen yılın aynı ayına göre 5,1 puan düştü.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, 2014 yılını düşüşle kapatan TEPE, bu yılın ocak ayında -10,7 puan değerini aldı. Endeksin bir önceki aya göre yükselmesinde geçen 3 aya göre işlerin durumundaki ve gelecek 3 ayın satış beklentilerindeki artış etkili oldu.

Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Ocak 2015'te 10,6 puan olarak belirlendi. Beklentilerde Ocak 2014'e göre 5,4 puanlık düşüş, Aralık 2014'e göre ise 3 puanlık artış yaşandı. Anket katılımcılarının yüzde 35,3'ü gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 25,3 düzeyinde oldu. İşlerinde değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 39,5 olarak hesaplandı.

İşlerdeki toparlanma algısı, geçen aya ve geçen yıla göre yükseldi. İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri, Ocak 2015'te -33 puan oldu. İşlerin durumunda, Aralık 2014'e göre 9,7 puan, Ocak 2014'e göre ise 4,8 puan artış görüldü. Anket katılımcılarının yüzde 16,4'ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 53 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 30,5 oldu.

Alt sektörler itibarıyla, perakende güveninde geçen yılın aynı dönemine göre, sadece "motorlu taşıtlar" sektöründe artış yaşandı. "Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı" sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşün altında kaldı. "Mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri", "birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar", "yiyecek, içecek ve tütün ürünleri" ile "elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar" sektörlerindeki düşüş, ortalama düşüşten daha fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş "elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar" sektöründe gerçekleşti.

AB-28 Perakende Güven Endeksi, bu yılın ocak ayında 1,1 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 1,4 puan artış, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,9 puan düşüş görüldü. Türkiye geçen yıla göre AB-28'den ve Avro Bölgesi'nden daha kötü, geçen aya göre ise daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'de perakende güveni en çok düşen dördüncü ülke oldu.


 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma