`Petrol 20 dolar seviyesine inebilir`

Venezuela`nın OPEC`in müdahale etmemesi durumunda ham petrol fiyatlarının 20 dolar seviyesine kadar gerileyebileceğini açıklamasının ardından petroldeki düşüş devam etti

23.11.2015 Cuma 09:22

Güncelleme : 23.11.2015 Cuma 17:54

Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, pazar günü yaptığı açıklamada üyesi olduğu OPEC'in bir süredir düşüş eğilimindeki petrole bir müdahalede bulunmaması durumunda fiyatların 20 dolar seviyesine kadar gerileyebileceğini söyledi.

Açıklamanın ardından Batı Teksas türü Ocak vadeli ham petrol kontratı, TSİ 07:30 itibariyle 94 sent düşerek 40,96 dolardan işlem görüyor. Vadesi cuma günü dolan Aralık vadeli kontrat ise yüzde 0,4 düşüşle 40,39 dolardan günü kapatmıştı. İşlem gören tüm vadelilerin hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 83 üzerinde.

BusinessHT'nin haberine göre, Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 62 sent, yani yüzde 1,4 azalarak 44,04 dolardan işlem görüyor. Avrupa petrol göstergesi Brent ile Batı Teksas türü ham petrol arasındaki fiyat farkı 3,07 dolar.

OPEC üyesi İran'ın Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh de cumartesi yaptığı açıklamada petrol üreticilerinin konuyla ilgili bakanlıklarının gelecek ayki Viyana toplantısında, günlük 30 milyon varil düzeyindeki ham petrol üretiminde ve İran’ın planlı üretim artışında büyük olasılıkla değişikliğe gitmeyeceğini söylemişti. Zanganeh Tahran’da yaptığı açıklamada İran’ın, uluslararası yaptırımların kalkmasıyla birlikte önceki üretim düzeyine geri dönme talebini OPEC’e ilettiğini belirtmişti.

Sidney'deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner'a göre OPEC'in alacağı her türlü karar Suudi Arabistan gibi büyük petrol üreticileri öncülüğünde alınmalı. Spooner, İran'ın üretimini artırmasının sürprix olmayacağını belirtirken, bu kararın piyasayı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

MEVSİMSEL ORTALAMA 100 MİLYON VARİLİ AŞTI

Petrol, ekim ayı başlarında, piyasa fazlasının devam edeceğine ilişkin işaretlerle birlikte, varil başına 50 doların üzerindeki seyrini sürdüremedi.

OPEC ülkeleri, kotalarının üzerinde üretime devam ediyor. ABD'de stoklar, rafinerilerin kullanım oranının Ocak'tan bu yana en düşük seviyesi yakınında seyrederken, son beş yılın mevsimsel ortalamasının 100 milyon varil üzerinde kalmaya devam ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, arz fazlasının 2016 ortasına kadar devam edeceğini öngörüyor. Geçen yıldan bu yana ham petrol fiyatlarında yüzde 45 düşüş var.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak