Petrol savaşı kızışıyor, Rusya Suudileri solladı

Petrol savaşı kızışıyor. Üretimi dondurma kararını destekleyen Rusya mart ayında üretimde Suudi Arabistan`ı geride bıraktı. Nisanda üretimi dondurma için düzenlenen zirveden Suudi prensin reddi nedeniyle bir sonuç çıkmamıştı.

31.05.2016 Cuma 15:18

Güncelleme : 02.06.2016 Cuma 08:57

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Petrol savaşı kızışıyor. Üretimi dondurma kararını destekleyen Rusya'nın üretimde Suudi Arabistan'ı solladığı açıklandı. Rusya Federal İstatistik Servisi'nin (Rosstat) verilerine göre, martta günlük ortalama 10,9 milyon varil petrol üreten Rusya, aynı dönemde günlük ortalama 10,1 milyon varilde kalan Suudi Arabistan’ı geride bıraktı.

21 YILLIK PETROL BAKANINI YERİNDEN ETMİŞTİ

Nisan ayında petrol üretimini dondurma için düzenlenen petrol devleri zirvesinden Suudi prensin reddi nedeniyle bir sonuç çıkmamıştı. Suudi Arabistan’da 21 yıldır Petrol Bakanı olarak görev yapan Ali El Naimi’nin yerine, Sağlık Bakanı ve devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco’nun yönetim kurulu başkanı Halid El Falih getirilmişti. Doha’da gerçekleşen OPEC toplantısında En-Naimi’nin üye ülkelerle üretime yönelik ortak bir anlaşmaya öncülük edememesinin Veliaht Prens Mohammed bin Salman için bardağı taşıran son damla olduğu konuşulmuştu.

'OYUNCULAR PAZAR PAYINI KAPTIRMAK İSTEMİYOR'

Reel Kapital Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Petrol söz konusu olduğunda; üreticiler için fiyat seviyesinin yanı sıra piyasa payları da önemli bir yer tutabiliyor. Fiyatların dibe vurduğu son 2,5 yıllık süreçte gelirlerinin önemli bir kısmı petrol olan ekonomiler çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Bunların başında Rusya geliyor. Sonrasında ise Orta Doğu ve Güney Amerika ülkeleri. Tabii farklı ülke gruplarının farklı yaklaşımları olabiliyor. Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkeleri bu süreçte üretim miktarları konusunda tavırlarını hiç değiştirmediler. Petrol arzını kısma veya dondurma seçeneklerine yanaşmıyorlar, çünkü piyasadaki paylarını başka oyunculara kaptırmak istemiyorlar.

GÖZLER 2 HAZİRAN'DA...
 
Haliyle petrolün varil fiyatı ne olursa olsun, bu petrolü satmak zorunda olan ülkeler ilk sıraya piyasa paylarını koymak durumunda kalıyorlar. Suudi Arabistan için yaptırımlardan kurtulan İran çok önemli bir rakip, en başta petrol arzının dondurulmasına karşı çıkan petrol oyuncusu da İran. Çünkü çok uzun yıllar boyunca ambargo nedeniyle satamadığı bir petrolü var. Diğer yandan petrol arzı dondurulsa bile fiyatların yükseleceği şüpheli. Çünkü dünyadaki stok fazlalarını eritecek büyüklükte bir talep yok. Bu talep ancak büyük ekonomilerin büyümesiyle olabilir.
 
2 Haziran’da OPEC toplantısı var. Petrol arzının dondurulmasına yönelik istekler ve karşıt görüşler bir kez daha karşı karşıya gelecekler. Ancak şu konjonktürde petrol arzının dondurulması zor görünmektedir. Bunu her ülke kabul etmeli ki, piyasa dengeleri şaşmasın. Dolayısıyla bu üretim çılgınlığına Rusya da katılmak zorunda, çünkü petrol satamazsa diğer gelir kaynakları oldukça sınırlı. Bu diğer petrole korele ekonomisi olan ülkeler için de geçerli."
 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma