Petrol toparlanıyor

Petrol fiyatları ABD üretim rakamları sonrası toparlanıyor.

13.08.2015 Cuma 10:23

Güncelleme : 14.08.2015 Cuma 10:12

Petrol fiyatları altı yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından kayıplarını tekrar azaltırken dünyanın en büyük tüketicisi ABD, verilere göre petrol stoklarının düşüşünü üçüncü haftaya taşıyor.

Petrol vadelileri dün New York’ta yüzde 0.5 artış gösterdikten sonra yatay seyrediyor. Energy Information Administration verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 1.68 milyon varil azalarak 453.6 milyon varile geriledi. Fiyatlardaki dalgalanma göstergesi ise Çin’in ikinci gün gerçekleştirdiği devalüasyonun ardından Çarşamba günü nerdeyse dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Petrol, küresel arz fazlasının süreceği beklentisi ile Haziran ayında gördüğü zirvenin nerdeyse yüzde 30 altında kalarak Çin’den gelen haberlerle kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı bir seyir izliyor. International Energy Agency'ye göre beş yıl içinde çok güçlü bir şekilde artan tüketim ve yavaşlayan küresel arz üretim fazlasını eritmekte başarısız olacak ve arz fazlası 2016 yılına kadar sürecek.

Sydney’de Alliance Securities kıdemli yatırım uzmanı Jonathan Barratt, “Çin’den daha fazla bilgi geldikten sonra önümüzü daha rahat görebileceğiz fakat o zamana dek piyasa volatil olmaya devam edecek. Piyasada hala küresel arz ve üretim fazlası var” dedi.

NYMEX'te işlem gören Eylül vadeli Batı Teksas petrolü varil başına 43.40 dolardan Singapur'da saati ile 12:50’de 10 sent arttı. Kontrat, Salı günü 2009 Mart'ından bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 22 sent artarak 43.30 dolara geldi. Bütün vadelilerin üretim hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 altında işlem gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 aşağıda seyrediyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak