`Petrol ve doğal gaz fiyatları makul seviyede seyredecek`

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, ABD`nin petrol ve doğal gaz üretimini artırdığını belirterek, "Eğer Venezuela ve İran`da olanlar bundan 10 yıl önce yaşansaydı, üretim bu kadar düşmüş olsaydı, fiyatlar tavana çıkardı ama ilave petrol ve gaz üretimi geldiği için fiyatlar makul seviyelerde seyrediyor. Bu senaryo önümüzdeki yıllarda da devam edecek" dedi.

08.04.2019 Cuma 11:23

Güncelleme : 09.04.2019 Cuma 09:56

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)  Başkanı Dr. Fatih Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin son 10 yılda petrol ve doğal gaz üretimini çok hızlı şekilde artırarak dünyada bir numaralı üretici  haline geldiğini söyledi.

Şimdi ikinci safhanın başladığını belirten Birol, ABD'nin petrol  üretimini artırmasıyla 5 yıl içinde dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz  ihracatçısı haline geleceğini kaydetti.

Birol, ABD'nin dünyadaki enerji fiyatlarının şekillenmesinde de önemli  rol oynayacağını aktararak, şöyle konuştu:

"OPEC ve Rusya'nın oluşturduğu bir grup var. Bu grup, üretimi  kısıtlayarak fiyatların yukarıya doğru çıkmasını istiyor. Çünkü ekonomilerinin  tamamı buna bağlı. ABD petrol üretimini ve doğal gazı artırdığı için bu hesaplar  artık tutmamaya başladı. Bütün bu kısma çabalarına rağmen fiyatlar ılımlı şekilde  gidiyor. Hatta doğal gaz fiyatlarında aşağıya doğru bir baskı var. Eğer Venezuela  ve İran'da olanlar bundan 10 yıl önce yaşansaydı, üretim bu kadar düşmüş olsaydı,  fiyatlar tavana çıkardı ama ilave petrol ve gaz üretimi geldiği için fiyatlar  makul seviyelerde seyrediyor. Bu senaryo önümüzdeki yıllarda da devam edecek,  fiyatlar makul seviyede seyredecek. Bu vatandaş açısından güzel bir haber."

"Çok basit olarak söylemek gerekirse uluslararası petrol fiyatları  yükselince birkaç gün içinde bizim pompadaki, istasyondaki benzin fiyatları  yükseliyor." diyen Birol, "Ondan 6 ay sonra kontratlarımız petrole bağlı olduğu  için doğal gaz fiyatları yükseliyor. Ondan bir ay sonra da elektrik fiyatları  yükseliyor. Yani direkt olarak petrol fiyatlarının yükselmesi kullandığımız  arabanın benzinine, evdeki doğal gazlı ısınmaya veya kullandığımız elektrik  faturasına hemen yansıyor. Fiyatların makul olması vatandaşların daha az enerji  faturası ödemesine neden olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü