Petrol yükselişini sürdürüyor

Petrol, ABD’de arz fazlasının hafiflediği işaretleri ile bu ayın en büyük yükselişini genişletiyor.

10.06.2015 Cuma 09:21

Güncelleme : 10.06.2015 Cuma 09:40

Petrol, ABD üretimindeki yavaşlamanın arz fazlası sorununu hafiflettiği işaretleri ile bu ay gösterdiği en büyük yükselişi genişletiyor.

Petrol vadelileri Salı günü yüzde 3.4 artış göstermesinin ardından New York’ta yüzde 1.6 kadar yükseldi. ABD resmi stok verisinin Çarşamba günü açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler stokların 5 Haziran itibarıyla düşüşü 6. haftaya taşıyacağı tahmininde bulunuyorlar. Rafineler yaz döneminde artan yakıt talebini karşılamaya çalışacak. UBS Group AG’ye göre Cuma günkü toplantısında üretim kotasını sabit tutan OPEC, hedefin üzerinde üretim gerçekleştirmeyi sürdürecek.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksadı. Petroldeki toparlanma ABD’nin üretimi artıracağı spekülasyonu yarattı. Energy Information Administration’ın (EIA) Pazartesi günkü açıklamasına göre, ABD’de kaya petrolü üretimi Temmuz ayında Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye inecek.

Syndey’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Talepteki mevsimsel iyileşme stoklarda düşüşü beraberinde getirdi. Piyasanın bu noktadan kayda değer bir yükseliş göstermesi için üretimin düşmesi gerek” dedi.

Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 93 sent kadar yükselerek varil başına 61.07 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:14’te 60.93 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 2 dolar yükselerek 60.14 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 8 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 14 arttı.

Temmuz vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.6 dolar kadar veya yüzde 1.8 değerlenerek varil başına 66.04 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 2.19 dolar artış ile 64.98 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.44 dolar seviyesinde.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak