Petrolde denge mümkün mü?

Dün piyasalar Rusya, Suudi Arabistan, Katar ve Venezuela`nın petrol arzına ilişkin haberiyle uyandı. bugün de destek görüşmeleri devam etti. Peki tüm ülkeler desteklese bile petrolde denge mümkün mü?

17.02.2016 Cuma 16:43

Güncelleme : 18.02.2016 Cuma 11:27

UZMANPARA

Petrol fiyatlarındaki düşüşü frenlemek adına üreticisi 4 ülke dün petrol arzının ocak ayı seviyesinde dondurulması kararını alırken, diğer ülkeleri de ikna turları başladı.

Dün Rusya ile Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın anlaşmasının ardından bugün Venezuela Petrol Bakanı Del Pinto kararlara destek istemek için İran ve Irak ve Katar bakanlarıyla bir araya geldi.

Fakat gün içinde petrol üreticisi ülkelerden peş peşe açıklamalar geldi. Bazı ülkeler 'karara uyarız' mesajı verirken, bazı ülkeler ise 'adım atmayacağını' belirtti.

'BÜTÜN ÜLKELERİN ANLAMAYI DESTEKLEMESİ ZOR'

Peki bundan sonra ne olacak? Tüm petrol üreticisi ülkelerin anlaşmaya katılması mümkün mü? Böylesi bir anlaşma petrol fiyatlarını yukarı çeker mi?

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, UZMANPARA için sorularımızı yanıtladı.
 
PETROL FİYATLARINDAKİ TEK UNSUR ARZ MI?

Dört ülkenin petrol arzını 11 Ocak'taki üretim seviyesinde tutma konusunda anlaşmaya vardığını hatırlatan Karabulut "Ancak her ne kadar bu dört ülke anlaşmaya varsa da, bütün petrol üreticilerinin bu anlaşmaya uyması zor gözüküyor" dedi.

Bununla birlikte 11 Ocak'taki petrol arzının da zaten yüksek olduğunu söylemekte fayda olduğuna vurgu yapan Karabulut, ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüşün bir diğer nedeninin de talep tarafında iyimserlik görülmemesi olduğunu söyledi.
 
'TALEPTE TOPARLANMA GÖRMEK ŞART'

"Dünya'daki büyüme eğiliminin yavaşlamasıyla birlikte, petrol fiyatlarının talep tarafında bir toparlanma görülmedikçe ciddi bir yükseliş görmek mümkün değil" diyen Karabulut, sözlerine şöyle devam etti:

"Petrol fiyatlarındaki düşüşteki en temel etkenin talep kaynaklı olması, dünya ticareti ve büyümesinin yavaşlamaya devam etmesi halinde petrol fiyatlarının toparlanması zorlaştıracaktır.

36 DOLAR KRİTİK SEVİYE!

Diğer yandan ABD’nin Rusya'yı savaşsız dize getirme planı, ülke ekonomisinin geçen sene yüzde 4,1 daralmasına neden oldu. 2016 yılı için de IMF’in Rusya için büyüme beklentisi yüzde 0’dan -1’e geriledi.

Teknik olarak bakıldığında petrol fiyatlarında yukarıda 36 USD önemli bir direnç noktası bu seviyenin aşılması halinde 45 USD seviyesine kadar bir yükseliş görülebilir fakat bu yükseliş temeli sağlam bir haber akışı yada beklentisi ile olabilir, aksi taktirde ilerleyen günlerde petrolde tekrardan 30 USD ‘nin kırılması halinde yeni bir dip arayışına gireceğiz."
 
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak