Petroldeki düşüş Norveç’i zorlayabilir

06.01.2015 Cuma 12:07

Güncelleme : 06.01.2015 Cuma 12:07

Petrolün varil başına 55 doların altına gerilemesi Batı Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi Norveç’i faiz oranlarında yeniden indirime gitmeye itebilir.

 





 

Petrolün varil başına 55 doların altına gerilemesi ile birlikte Batı Avrupa’nın en büyük petrol üreticisi Norveç’in merkez bankasının faiz oranlarında yeniden indirime gitmesi gerekeceği spekülasyonları yükseliyor.

Brent petrolünün Haziran ayındaki zirve seviyesinden yüzde 54’lük bir düşüş göstermesi, Norveç’teki kıyı petrol endüstrisini olumsuz etkiledi. Norveç’te petrol ve gaz sektörü yurt içi üretimin yüzde 22’sini oluşturuyor. Aynı süre zarfında, kron dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 ve euro karşısında yüzde 8 değer kaybetti. OBX gösterge hisse senedi endeksi yüzde 12 aşağıda seyrediyor.

Norveç Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüşe vurgu yaparak geçtiğimiz ay sürpriz şekilde faiz oranında indirime gitmişti. O zaman bu yana petrol fiyatlarındaki gelişmeler merkez bankasının tahmin ettiğinden daha kötü olduğunu kanıtladı. Merkez bankası Guvernörü Oeystein Olsen dün yaptığı açıklamada, “55 dolar seviyesindeki petrol Aralık ayındaki beklentilerden açık bir şekilde düşük” ifadesini kullandı.

Norveç’in en büyük bankası olan DNB ASA’ten ekonomistler, Olsen’in faizleri Haziran ayında yüzde 1.25’ten düşürmesi gerekeceğini belirtiyor. DNB analistlerinden Kjersti Haugland, “Zayıflayan kron, faizde indirime gidilmesi öncesinde merkez bankasına biraz zaman sağlıyor” diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum