Piyasalar Fed sonrası negatif seyrediyor

ABD Merkez Bankası`nın beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından Fed Başkanı Jerome Powell`ın açıklamalarının "şahin" olarak değerlendirilmesi piyasaların negatif bir seyir izlemesine neden oldu.

02.05.2019 Cuma 09:19

Güncelleme : 02.05.2019 Cuma 14:18

Fed, dün akşam kararları açıklanan Açık Piyasa Komitesi (FOMC)  toplantısında, politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 2,25-2,50  aralığında sabit tuttu. FOMC'nin karar metninde, çekirdek ve manşet enflasyonun  halen hedefin altında olduğu belirtilerek, faiz adımları konusunda "sabırlı  olunacak" ifadesi korundu.

Fed Başkanı Jerome Powell ise gerçekleştirdiği basın toplantısında,  enflasyonun ısrarcı şekilde düşük kaldığı görülürse komitenin para politikasını  belirlerken bunu hesaba katacağını belirterek, "Şu anda politika duruşumuzun  uygun olduğunu düşünüyoruz. Faiz konusunda aşağı veya yukarı yönlü bir hareket  için güçlü bir durum görmüyoruz." dedi.

Powell'ın özellikle enflasyon gelişmeleri ile ilgili yukarı yönlü  risklerin geçici olduğu vurgusu ve politika duruşu ile ilgili açıklamaları,  piyasalar tarafından "şahin" olarak değerlendirildi ve dolar endeksi, ISM imalat  verisi sonrasındaki düşüşünü sonlandırarak günü yükselişle tamamladı.

ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksinin 52,8 ile son 2 yılın  en düşük seviyesine gerilemesi sonrası 97 sınırına kadar gerileyen dolar endeksi,  Powell'ın açıklamaları ile yükselişe geçerek günü 97,6 seviyesinden tamamladı.  Dow Jones endeksi yüzde 0,61, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde  0,57 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, dün Almanya başta olmak üzere birçok piyasa resmi  tatil dolayısıyla kapalıydı. Açık olan İngiltere borsasında FTSE 100 endeksi  yüzde 0,44 değer kaybederken, avro/dolar paritesi Powell'ın açıklamaları sonrası  1,12'nin hemen üzerinde dengelendi. Bugün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz  kararı takip edilecek. BoE'nin yüzde 0,75 olan politik faizinde değişiklik  yapması beklenmiyor.

Çin ve Japonya'da bugün resmi tatil dolayısıyla piyasalarda işlem  gerçekleştirilmedi. Vadeli işlemlerde ABD endeks kontratları ise yatay bir seyir  izliyor.

Analistler, yurt içinde bir günlük tatilin ardından bugün işleme  açılacak piyasaların açılışta dünya borsalarındaki satıcılı seyirden negatif  etkilenebileceğini belirterek, yoğun veri gündeminin yatırımcı kararları üzerinde  belirleyici olacağını ifade etti. Yurt içi ve Avrupa'da açıklanacak imalat sanayi  Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin gündemin odağında yer aldığını  aktaran analistler, önceki gün yüzde 0,93 artışla 95.416 puandan kapanan BIST 100  endeksinde 93.400-96.400 bandının takip edileceğini söyledi.

Dün uluslararası piyasada günü 5,9670'ten tamamlayan dolar/TL, bugün  bankalararası piyasanın açılışında 5,9660 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, nisan ayı imalat sanayi PMI

11.00 Euro Bölgesi, nisan ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, nisan ayı imalat sanayi PMI

14.00 İngiltere, BoE faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, mart ayı fabrika siparişleri

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma