Piyasalar jeopolitik gelişmelere odaklandı

ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceği belirtiliyor.

17.04.2017 Cuma 06:52

Güncelleme : 17.04.2017 Cuma 11:27

Küresel piyasalar, ABD ile Kuzey Kore arasında  yaşanabilecek gerilimlerle negatif bir seyir izlerken, yurt içinde halk oylaması  sonrası TL'deki değerlenme dikkati çekiyor.

ABD'de geçen hafta Başkan Donald Trump'ın açıklamaları ve beklentileri  karşılamayan makroekonomik veriler pay piyasalarının negatif bir seyir izlemesine  neden olurken, yeni haftada ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan gerilimin  piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceği belirtiliyor. Trump, geçen  hafta yaptığı açıklamalarda, doların aşırı değerli olmasının şirketlere zarar  verdiğini ve düşük faiz politikasından memnun olduğunu ifade etmişti.

Kuzey Kore'nin füze denemelerinin ardından jeopolitik risk algısı  yükselen piyasalarda, altının ons fiyatı 1.295,6 dolar ile yaklaşık 5 ayın  zirvesini görürken, Brent petrolün varil fiyatı da 55-56 dolar bandında  dengelendi.

Avrupa tarafında, bu hafta sonu Fransa'da gerçekleştirilecek başkanlık  seçiminin ilk turu piyasaların odak noktasında olmaya devam ediyor. Fransa'da  cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura kalması beklenen adaylardan aşrı sağcı Ulusal  Cephe Partisi Lideri Marine Le Pen ve "Yürüyüş" hareketinin Lideri Emmanuel  Macron'un açıklamaları ile seçim sonucuna ilişkin beklentilerin, başta avro olmak  üzere piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Bugün Paskalya  tatili nedeniyle Avrupa piyasalarında işlem gerçekleştirilmeyecek.

Asya piyasalarında bugün altının ons fiyatının 1.295 dolar  seviyelerinden gelen satışlarla 1.290 doların altına inmesi dikkati çekerken,  Japonya'da Nikkei 225 endeksi yatay bir seyir izliyor. Çin'de ise açıklanan yılın  ilk çeyrek büyüme verisinin yüzde 6,9 ile beklentiler doğrultusunda gelmesine  karşın Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında,  resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkmasının ardından uluslararası piyasada  yeni haftaya sert düşüşle başlayan dolar/TL 3,6250'yi gördü. Uluslararası  piyasalarda artan jeopolitik risklerle bu seviyelerde tutunamayan dolar/TL  bankalararası piyasanın açılışında 3,65'in üzerinde dengelendi. Dolar/TL, cuma  günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın  uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Analistler, bu hafta, yurt içinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi, yurt dışında ise hafta genelinde Avrupa'da  enflasyon ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi verileri, ABD'de de sanayi üretimi  ve ABD Merkez Bankası Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini bildirdi.

Yurt içinde halk oylaması sonrası TL varlıklara ilginin artabileceğini  ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 90.000'in üzerinde tutunması durumunda  sırasıyla 91.500 ve tarihi zirvesi konumunda olan 93.400 seviyelerinin gündeme  gelebileceğini, dolar/TL'de ise 3,60 ve 3,55 desteklerinin takip edileceğini  söyledi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ocak ayı işsizlik

11.00 Türkiye, mart ayı bütçe dengesi

14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi

15.30 ABD, nisan ayı New York Fed sanayi endeksi

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma