Piyasalar Merkez Bankası`nın faiz kararına odaklandı

Küresel piyasalar açıklanan verilere bağlı olarak karışık bir seyir izlerken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararı bekleniyor.

25.04.2019 Cuma 09:23

Güncelleme : 25.04.2019 Cuma 13:21

ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin beklentileri karşılayan veriler, açıklanan ilk çeyrek şirket bilançolarının genel olarak tahminlerden iyi gelmesi  ve ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlik, doların diğer para birimleri ve  emtialar karşısında değer kazanmasına neden olurken, yurt içinde TCMB'nin PPK  toplantısı yatırımcıların odağında bulunuyor. AA Finans'ın gerçekleştirdiği  ankete katılan ekonomistler, TCMB'nin yüzde 24 olan politika faizinde değişiklik  yapmayacağını tahmin ediyor.

ABD'de dün tarihi zirvesinden gelen kar satışlarıyla sınırlı oranda  değer kaybeden pay piyasalarının bugün vadeli işlemlerde yükseliş eğiliminde  hareket ettiği görülüyor. Dün Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,22, Nasdaq  endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti. Bugün endekslerin vadeli işlem kontratları  ortalama yüzde 0,2 yükselişle işlem görüyor.

Dolar endeksi ise ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliğe  karşın diğer gelişmiş ülkelerin büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonların  etkisiyle yükseliş eğilimini sürdürüyor. Dün yüzde 0,6 değer kazanan dolar  endeksi, 98,2 ile 16 Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan Ekonomi Araştırma Enstitüsü  (Ifo) endekslerindeki gerilemeye karşın değer kaybeden avrodan destek bulan Alman  sanayi şirketi hisseleri ile yükselen DAX endeksi, günü yüzde 0,63 artışla  tamamladı. Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi, nisanda küresel ticaret  ihtilaflarının Alman firmalarının ihracatını etkilemesinden dolayı 99,7’den  99,2’ye geriledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 ve Fransa'da CAC 40  endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise dün yüzde 0,6 azalarak  1,1141 ile 22 Haziran 2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Analistler,  şu dakikalarda 1,1154 seviyesinde dengelenen paritede 1,1150'nin önemli destek  konumuna geldiğini, bu seviyenin altında kapanışlar görülmesi durumunda düşüşün  devam edebileceğini söyledi.

Bugün Japonya Merkez Bankasının (BoJ) beklentiler doğrultusunda  faizlerde değişikliğe gitmemesine karşın yen, dolar karşısında değer kaybederken,  Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,6 yükseliş kaydetti. BoJ, beklendiği  gibi kısa vadeli faiz oranını yüzde eksi 0,1 seviyesinde sabit tutarken, çok  düşük faiz oranlarını uzun bir süre, en azından 2020 baharına kadar koruyacağını  vurguladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün pozitif bir seyrin izlendiği Borsa İstanbul'da, BIST  100 endeksi günü yüzde 0,2 artışla 96.142 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,8  artışla 5,8752'den kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında  5,8840 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararı, yurt dışında ise  ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri başta olmak üzere açıklanacak  verilerin takip edileceğini belirterek, petrol fiyatları ve döviz kurlarının  seyrinin de yatırımcıların odağında yer aldığını bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 95.000 puanın önemli destek konumuna  geldiğini ifade eden analistler, 97.200 ve 99.000 seviyelerinin direnç olarak öne  çıktığını kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, mart ayı dayanıklı tüketim malları siparişleri

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma