Piyasalar `saldırıya` kulağını tıkadı!

Piyasalar 37 kişinin öldüğü Ankara`daki terör saldırısına adeta kulağını kapattı. BIST 80 bin puanı aştı, dolar/TL ise 2.87 seviyesinden işlemde.

14.03.2016 Cuma 09:45

Güncelleme : 14.03.2016 Cuma 17:47

UZMANPARA

Piyasalar 37 kişinin öldüğü Ankara'daki terör saldırısına adeta kulağını kapattı. Ankara'daki terör saldırısının piyasalar üzerindeki olumsuz etkisi gelişmekte olan piyasalara dönük iyimserlik nedeniyle sınırlandı.

BORSA 80 BİNİN ÜZERİNİ TEST ETTİ

Güne hafif ekside başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci yarıda sert yükseldi ve endeks 80 bin puanın üzerini test etti.

Dolar/TL ise yüzde 0.33 yükselişle 2.8781 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise yüzde 0.02 yükselişle 3.2020 seviyesinden işlem görüyor.

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

'SALDIRILAR BORSA TARAFINDA FİYATLANMIYOR'


"Terör saldırıları dünyanın her yerinde olduğu gibi, hem sosyolojik hem de psikolojik anlamda tahrip yaratıyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’nin ekonomisindeki güçlü duruşunu sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Özellikle metropollerde gerçekleşen saldırıların borsa tarafında fiyatlanmadığını söylemeliyiz.

Bu yürek yakan trajik gelişmelerin ekonomik boyutuna baktığımızda borsanın son dönemde terör saldırılarına aşırı tepki vermediğini görmekteyiz. İlk etapta panik satışları görülse de terör saldırılarının etkisinin kalıcı olmadığını, daha çok dış piyasadaki gelişmelerin ağırlıklı olarak fiyatlandığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan iç tarafta yaşanan kaotik gelişmelerin hangi sektörü etkilediği de önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Jeopolitik gelişmelerden en derin darbeyi Turizm sektörü alsa da bunun borsa tüm endeksine yansımasının sınırlı olduğunu görüyoruz. Endeksteki ağırlığı yüzde 10 civarında bulunan turizm sektörünün borsadaki kazancı yıllık bazda yüzde 7’ye ulaşmış durumda. Terör olayları güvenlik endişeleriyle piyasaların dengesini bozsa da TL varlıklarını güçlü tutan farklı etkenler de bulunuyor. Başta küresel çapta merkez bankalarının uyguladıkları genişleyici para politikaları TL’deki güçlü duruşun en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Özellikle gelişmekte olan ülke borsalarının yönünü ABD Merkez Bankası FED belirlemiş ve bu sebeple iç tarafta yaşanan güvenlik endişelerinin etkisi iç piyasaya yansıması sınırlı kalmıştır.

Güvenlik endişelerinin piyasalara çok majör bir etkisi olmamasının bir diğer önemli nedeni ise, bu tarz acı kayıpların siyasi tarafta herhangi bir kaos ortamının yaratmayacağı beklentisinin hakim olmasıdır."
 





"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi