Piyasalar veriler ve Yunanistan`ı takip ediyor

Uluslararası piyasalar, ABD’den gelen zayıf veriler ile haftaya temkinli bir başlangıç yaparken, öte yandan Yunanistan krizi ile ilgili gelişmeleri takip ediyor.

18.05.2015 Cuma 09:25

Güncelleme : 18.05.2015 Cuma 09:41

Dolar önemli para birimleri karşısında yükseliş göstererek, 4 günlük düşüş döneminin sonlandırıyor. Japonya hisseleri yükselirken, nikel geriliyor.


Yen dolar karşısında yüzde 0.4 gerilerken, Yen, Zelanda doları yüzde 0.6 değerlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yatay bir seyir izliyor. Topix endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd. 6 yıla yakın bir sürenin en büyük düşüşünü gösterdi. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri yüzde 0.1 geriledi. Asya tahvilleri, ABD ve Avrupa’daki artışları takiben yükseldi. Nikel yüzde 0.9 değer kaybetti.


Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg göstergesi, Cuma günü Ekim 2013’ten bu yana en uzun süreli haftalık kayıp dönemini kaydetti. ABD’den gelen karışık ekonomik veriler, yatırımcıları faiz artırımı beklentilerini ötelemeye teşvik etti. Çin’de yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay daha az sayıda şehirde düşüş gösterdi. Yunanistan’ın kurtarma paketi ile ilgili görüşmeler Avrupa’da sürüyor.


CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, “Yatırımcılar, haftaya tedbirli bir başlangıç yapabilirler. Piyasalar, ABD’de beklentilerden zayıf gelen verileri sindirmeye çalışırken, öte yandan Yunanistan’ın borç krizi ile ilgili gelişmeleri takip ediyor. Fed’in ilk faiz artırımı en az birkaç ay sonra gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu durum hisse senedi değerlemelerini desteklerken, dünya büyüme görünümünün baskılanmış olduğu anlamına da geliyor” dedi.


Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. Endeks, geçtiğimiz hafta 4 aya yakın bir sürenin en düşük seviyesini görmüştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.1429 dolardan işlem gördü. Euro böylece yüzde 2.7 artış gösterdiği 4 günlük yükselişini sonlandırdı.


Avrupalı liderler 21 Mayıs’ta Letonya’nın başkenti Riga’da bir araya gelecekler. Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerden düşük de olsa ilerleme işaretleri gelirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan’ın bir anlaşma sağlanmaması halinde 5 Haziran vadeli borcunu ödeyemeyeceğini belirtti.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak