Piyasalarda `Brüksel` tedirginliği!

Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen bombalı saldırıların etkisiyle Avrupa piyasalarında tedirginlik hakim. Avrupa borsalarında satışlar yüzde 2`yi aştı. BIST`te de düşüş yüzde 2`ye yaklaştı.

22.03.2016 Cuma 10:54

Güncelleme : 22.03.2016 Cuma 18:03

UZMANPARA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen bombalı saldırıların etkisiyle Avrupa piyasalarında tedirginlik hakim. Avrupa borsalarında düşüş yüzde 2'yi aşarken, yurt içinde de Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 2'ye yakın düşüşle işlem görüyor.

Haberin hemen ardından Almanya Dax endeksinde düşüş yüzde 2’ye yaklaşırken, İngiltere’de ise satışlar yüzde 2’yi aştı. 

Alman Dax endeksi saat 11:30 itibariyle yüzde 0.79, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0.44, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0.56 aşağıda işelm görürken, BIST 100 endeksi ise aynı saat itibariyle yüzde 1.91 düşüşle 81.812 puandan işlemde.

Dolar/TL şu saatlerde 2.87'nin üzerinde işlem görürken, Euro/TL ise 3.22 seviyesinde bulunuyor.

'TEDİRGİNLİK YURTİÇİNE DE YANSIDI'

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Rısvan Baştürk, haftanın 2. işlem gününde küresel piyasalarda haber bazlı satış baskısının ön planda olduğuna dikkati çekerek "Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen bombalı saldırıların etkisiyle Avrupa piyasalarında tedirginlik ön plana çıktı. Almanya Dax endeksinde satışlar yüzde 2’ye yaklaşırken, İngiltere’de ise satışlar yüzde 2’yi aştı" dedi.

Yurtiçinde de yurtdışında yaşanan tedirginliğin fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu belirten Baştürk "Genel anlamda gelişmekte olan ülke piyasalarında negatif seyir izlenmektedir. Burada da özellikle Atlanta Fed Başkanı Lockhart’ın dün akşam saatlerinde yapmış olduğu Fed Nisan ayında faiz artırımına gidebilir açıklaması etkili olmuşa benziyor. Bu kapsamda dolar endeksinde alımlar etkili olurken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin neredeyse tamamına yakını dolar karşısında satıcılı seyretmektedir.

Hem küresel piyasalardaki tedirginlik hem de doların değerlenmesine bağlı olarak yurtiçindeki negatif seyrin devamını bekleyebiliriz. Bu aşamada Borsa İstanbul’da 82.000 seviyesi altında yapılabilecek kapanışlarda 80.000’e kadar geri çekilmeler görebilir. Kur tarafında ise 2.8960 seviyesinin üzerindeki hareketlerde 2.92 direnç noktası önemli olacaktır" diye konuştu.

TERÖR BU KEZ AVRUPA’YI VURDU
 
Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Burçak Gezgin ise UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Haftanın ikinci işlem gününde Avrupa piyasalarını Brüksel’de yaşanan terör saldırısı etkiledi. Baktığımızda 10 Mart’taki ECB toplantısından çıkan kararlar sonrası beklenen iyimserliği göstermeyen Avrupa piyasalarında bugünkü terör saldırısının açılışla birlikte sert satış baskısına neden olduğunu, ancak şu saatlerde kayıplarını toparlama eğilimi gösterdiğini takip ediyoruz.  Özellikle piyasaların son dönemde terör olaylarını ciddi bir risk olarak fiyatlamadığını, hatta terör olayları sonrası satış baskısının kısa vadeli kalarak gün içinde de pozitife döndüğünü takip ettik. Bunun benzer örneklerini Paris’te yaşanan ve 132 kişinin öldüğü terör saldırısında, Ankara’da son dönemde meydana gelen iki terör saldırısında ve geçen haftada İstanbul’da meydana gelen terör saldırısında da görmüştük.

Tüm bu saldırılardan sonra piyasaların satış baskısını kısa vadede üstünden atması, piyasanın kısa vadeli jeopolitik risklerden çok, orta vadeli ekonomik riskleri fiyatladığını gösteriyor. Brüksel saldırısının da aşağı yönlü baskısı Avrupa borsaları üzerinde uzun vadeli kalıcılık yaratmayabilir. Bugünkü saldırı sonrası Avrupa borsalarındaki satış baskısında özellikle, iki haftalık süreçte bu piyasaların beklenen performansı karşılayamaması da ön planda gözüküyor. Gelişmekte olan ülke piyasalar Avrupa Merkez Bankası kararları sonrası ciddi bir pozitiflik sergilerken, Avrupa piyasalarında yatay bir hareket takip etmiştik. Avrupa piyasalarının zayıf görünümü bugün de terör saldırısıyla birlikte kısmi bir satış baskısı yarattı. Ancak piyasaların performansı olumlu olsaydı, satış baskısı kısa vadede daha iyi bir toparlanma sağlayabilirdi. Yine de Avrupa’nın göbeğinde bulunan ve havalimanı gibi bir çok noktaya göre daha fazla güvenlik tedbirinin bulunduğu bir yerde bu terör saldırısının gerçekleşmesi, önümüzdeki dönemde de daha fazla terör saldırısının gerçekleşebileceğine ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğuna dair tedirginlik yaratıyor. Bu durumun şehirleri ve vatandaşları daha fazla hedef alarak devam etmesi ve son dönemdeki sıklığını artırması halinde, piyasalar üzerinde de daha fazla negatif etki gösterebilir.

Türkiye tarafına baktığımızda ise; bugün iki farklı gelişmeyi fiyatlıyoruz. Öncelikle 17 – 25 Aralık dönemini bize tekrar hatırlatan bir gelişmeyle güne başlamamız zaten bazı şirketler üzerinde açılışta baskı kurmuştu.  Avrupa’dan gelen terör haberiyle birlikte de satışlar artış gösterdi. Ancak bugün %2’ler üzerine çıkan kayıplarda, kar realizasyonlarının da olduğunu söylemekte fayda var. Özellikle Borsa İstanbul’un son dönemdeki performansına baktığımızda pozitif eğilimin dünkü kapanışla birlikte zayıfladığını görmüştük. Bugün de çift taraflı gelen olumsuz haberlere, kar realizasyonları da eklenerek aşağı yönlü hareket arttı. Kısa vadede bizim için FED’in ve AMB’nin tavrı korunduğu, TCMB’nin de TL varlıkları zayıflatacak bir hamle yapmadığı sürece pozitifliğin devam etmesi beklenebilir. Bu nedenle bugünkü satış baskısı, Borsa tarafında bir düzeltme hareketi olarak algılanabilir."
 
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma