Piyasalarda Çin etkisi sürüyor

Uluslararası piyasalar, Fed’in faiz artırımına hazırlanması ile birlikte dolardaki hareketlenmeleri ve Çin’in geçtiğimiz hafta yuanı devalüe etmesinin ardından Asya para birimlerindeki kayıpları fiyatlıyor.

17.08.2015 Cuma 09:36

Güncelleme : 17.08.2015 Cuma 10:11

Malezya ringiti gerilerken, Asya para birimleri 2011’den bu yana en kötü haftayı genişletiyor. Petrol 6 yılın en düşük seviyesine yöneldi. Çin para birimini üst üste 2. günde de sabit tuttu. Hong Kong’da hisse senetleri düşüş gösteriyor.

Ringit Hong Kong saati ile 10.37‘de yüzde 1.2 zayıfladı ve Bloomberg JPMorgan Asya Dolar Endeksi’ni üst üste 5. kez kayba sürükledi. Endeks böylece Şubat ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini kaydetmiş oldu. Dolar önemli denkleri karşısında güçlü seyri sürdürürken, ABD hisse senedi vadelileri geriliyor. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2 geriledi. Malezya hisseleri değer kaybediyor. ABD petrolü, hizmet veren sondaj kulesi sayısının yükselişi 4. haftaya taşıması ile yüzde 1.4 düşüş gösterdi.

Çin’in geçtiğimiz hafta şok etkisi yaratan para birimi devalüasyonu, yatırımcıları diğer gelişen piyasalardaki zayıflıklara odaklanmaya sevk etti. Bu gelişen piyasalar arasındaki Malezya ve Türkiye yer alıyor. Her iki ülke de politik kriz ile karşı karşıya. Çin Merkez Bankası başekonomisti Ma Jun’a göre yuan gelecekte muhtemelen iki yönde de hareket edecek. Pazartesi günü açıklanacak olan ABD imalat sanayi verisi Fed’in faiz artırımı zamanlaması ile ilgili ipucu verebilir.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli para birimi stratejisti Sam Tuck, “Geçtiğimiz hafta yuandan alınan ders, doların diğer Asya para birimleri karşısında değer kazanacak olmasıydı. Fed’in Eylül artırımı olasılığının yüzde 50 civarında fiyatlanması ile birlikte zamanlamada olası bir değişikliğe yönelik herhangi bir gelişme hemen etki ediyor” dedi.

Ringit dolar karşısında 4.131 seviyesine geriledi ve 31 Ağustos 1998’den bu yana en zayıf kapanışa yaklaştı. FTSE Bursa Malaysia KLCI Endeksi yüzde 1.4 düşüş göstererek Haziran 2012’den bu yana en düşük seviyeye yöneldi. Endeks bu ayki kayıpları yüzde 8.5’in üzerine çıkardı.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 artış ile yükselişi 4. güne taşıyor. Tayland bahtı yüzde 0.4 zayıfladı. Filipin pesosu yüzde 0.3 geriledi.

Yuan, Çin Merkez Bankası’nın oranı 6.3969 civarında sabitlemesinin ardından 6.3948 seviyesinde yatay seyrediyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum