Piyasalarda Çin ve Fed faiz artırımı karamsarlığı

Uluslararası piyasalar, Çin öncülüğünde gelişen ülke hisse senetlerine gelen satışlardan tedirgin.

19.08.2015 Cuma 09:13

Güncelleme : 19.08.2015 Cuma 09:23

Gelişen piyasa hisse senetleri, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'e ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, Çin ve Güney Kore hisse senetlerine gelen güçlü satışların ardından, son dört yılın en düşük seviyesinde işlem gördü. Bakır ve petrol kayıplarını genişletirken, dolar, Fed toplantı tutanakları öncesi euro karşısında değer kaybetti.

BloombergHT'de yer alan habere göre,  MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Hong Kong saati ile 12.18'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3.1 daha düştü ve dünkü yüzde 6.2'lik kaybını daha da genişletti. Çin'i ikinci büyük pazarı olarak gören Koreli kozmetik şirketi Amorepacific Corp. yüzde 6.2 değer kaybetti. Hisse senetleri Çin'in geçen hafta yuanı devalüe etmesinden bu yana yüzde 18 düştü. Bakır Çarşamba günü gördüğü altı yılın en düşük seviyesi yakınında işlem görürken, ABD ham petrolü üç günde ikinci kez değer kaybetti.

Tokyo'da SMBC Nikko Securities Inc. yöneticisi Hiroichi Nishi, "Çin hisse senetlerinde görülen diğer bir büyük düşüş, Çin ekonomisine ve küresel ekonomideki şeffaflık eksikliğine ilişkin endişelere neden oluyor," dedi ve "Yüksek fiyatlanmış hisse senetleri, daha düşük metal fiyatlarından dolayı değer kaybedebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Çin hisse senetlerindeki satış dalgası, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımına yaklaşması ile birlikte, gelişen piyasalardaki zaaflara ilişkin  endişelerin altını çizen Çin'in sürpriz devalüasyonundan bir hafta sonra geldi. Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanakları bu akşam açıklanacak. Bloomberg'in emtia endeksi, ham petrol ve temel maddelerdeki yavaşlayan küresel talep ve artan arz ortamında, Şubat 2002'den bu yana en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı yaklaşık iki hisse değer kaybederken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 düşerek, Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine doğru hareketlendi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.8 düştü. Tayvan, Endonezya, Vietnam ve Filipinler'de de hisse senetleri gösterge endeksleri geriledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak