Piyasalarda Fed rüzgarı esiyor!

Asya borsaları, Fed Başkanı Yellen`ın yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesiyle beraber gerilerken, dolar değer kazandı. MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Nikkei endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

30.05.2016 Cuma 08:40

Güncelleme : 30.05.2016 Cuma 14:22

Küresel piyasalarda Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması etkisini gösterdi. Asya borsaları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yaptığı konuşmada yeni bir faiz artışının yakın zamanda gerçekleşebileceği sinyalini vermesiyle beraber gerilerken, dolar değer kazandı.

Yellen Cuma günü yaptığı konuşmada, ekonomik büyümenin toparlanma göstermesi ve istihdamın gelişmeye devam etmesi durumunda Fed'in "önümüzdeki aylarda" faiz artırması gerektiğini belirtti.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yenin zayıflaması ve hükümetin önümüzdeki yılın Nisan ayında yapmayı planladığı vergi artışını erteleyebileceğine dair beklentilerin artmasıyla beraber yüzde 0.9 yükseldi.
ABD'de ise bugün Anma Günü dolayısıyla piyasalar kapalı olacak. Wall Street, Cuma günü Yellen'ın konuşmasından önce günü yükselişlerle kapatarak haftaya da pozitif bir kapanış gerçekleştirmişti.

CME Group verilerine göre piyasalar Fed'in 14-15 Haziran'da gerçekleştireceği toplantıda faizleri artırma ihtimaline Yellen'ın konuşmasından önce yüzde 30 şans verirken, bu oran Yellen'ın konuşmasının ardından yüzde 34'e yükseldi.

DÖVİZ PİYASALARI

Dolar, yen karşısında Yellen'ın faiz açıklamalarının ardından bir ayın zirvesine çıkarken, diğer büyük para birimleri karşısında da yüksek seviyelerdeki seyrine devam etti.

Dolar Nisan ayından bu yana ilk defa yen karşısında 111.00 seviyesinin üzerine yükselirken, en son yüzde 0.5 artışla 110.97 yen seviyesinden işlem gördü.

Doların diğer büyük para birimleri karşısındaki hareketini izleyen dolar endeksi ise 95.940 seviyesine çıkarak iki ayın zirvesini gördü. Euro karşısında da iki buçuk ayın zirvesine çıkarak 1.1097 seviyesine yükselen dolar daha sonra kazançlarının birazını verdi ve 1.1104 seviyesinden işlem gördü.


"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü