Piyasalarda `risk iştahı` artıyor

Uluslararası piyasalar, büyük ekonomilerde teşvik beklentileri ile artan risk iştahından faydalanıyor.

13.07.2016 Cuma 08:04

Güncelleme : 13.07.2016 Cuma 12:04

Asya hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomilerinde teşviklerin artırılacağına ilişkin beklentilerin risk iştahını artırması ile birlikte, bu yılın en yüksek seviyesine doğru hareket ederken, bakır değer kazandı ve ülke tahvilleri düştü. Sterlin, Theresa May'in İngiltere Başbakanlığı'nı devralması öncesi güç kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, küresel hisse senetlerinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı aldığı referandum sonrası görülen kayıpları geri alması ile birlikte, rallisini üçüncü güne taşıdı. Japonya hisse sentleri, hükümetin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisini desteklemeye hazırlanması ile birlikte kazançlara öncülük etti. Yen 2014'ten bu yana en büyük iki günlük yükselişinin ardından yükselirken, sterlin yükselişini dördüncü güne taşıdı. Bakır bir haftanın zirvesine yükselirken, petrol, üç ayın en hızlı sıçramasının ardından geri çekildi. Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri düşüşünü beşinci güne genişletti.

Hisse senetleri, dünyanın önde gelen ekonomilerinde Brexit'in etkilerini gidermeye yönelik tedbirlerin alınacağı beklentisi ile, referandum sonrası görülen 4 trilyon dolarlık zararı geri ald. Ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantıda faiz indirimine gitmesini beklerken, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, mali teşviklerin artırılması talimatını verdi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Salı günü yaptığı konuşmada, İngiltere'nin AB kararının ABD ekonomisi üzerinde sıfıra yakın etkisinin olacağını söyledi. Traderlar, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığını yüzde 50'nin altında görüyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Hükümetler ve merkez bankalarının, Brexit kararının ardından küresel ekonomik aktivitede yavaşlama beklentisi ile karşı karşıya kalmasının ardından, şimdilerde piyasaların güvenini sağlamaya ve teşvikleri artırmaya yönelik adımları atması bekleniyor," dedi ve "Bu durum hisse senetleri ve emtiada kayda değer artışlara neden oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Çarşamba günü dış ticaret verileri açıklanacak. Öte yandan, Avrupa'da sanayi üretimi verisi var. Kanada ve Malezya'da merkez bankalrının bugünkü toplantılarında faizleri sabit tutması bekleniyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:47'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı