Piyasaları çarşamba günü neler bekliyor?

Çin verisiyle güne negatif başlayan yurtiçi piyasalarda rüzgar tersine döndü. BIST 100 endeksi günü yüzde 0.26 artışla tamamlarken, gün içinde 2.93 sınırına dayanan dolar/TL ise 2.91`e gevşedi.

08.03.2016 Cuma 17:46

Güncelleme : 09.03.2016 Cuma 09:25

UZMANPARA

Çin ihracatında 7 yılın en büyük düşüşün yaşanmasıyla güne negatif başlayan piyasalar gün sonunda toparlandı.

Güne ekside başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü yüzde 0.26 artışla 77.682 puandan kapatırken, gün içinde 2.93'e kadar tırmanan dolar/TL ise 2.91'e gevşedi.

Peki çarşamba günü piyasaları neler bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için piyasaları değerlendirmeye devam ediyor.

ÇİN GÜNDEME DAMGA VURMAYA DEVAM EDİYOR

Dün Çin Başbakanı %7’lik büyüme hedefini %6,5-7 aralığına düşürdü. Bu gelişme 1995’ten bu yana ilk kez büyüme hedefinin aralık şeklinde açıklanmasından ötürü oldukça önemliydi. Bugün ise güne yine bir Çin etkisiyle başladık. Sabaha karşı açıklanan Çin ithalat ihracat rakamlarının piyasa beklentisinin altında kalması altın tarafını yukarı yönlü hareketi destekledi. Ons bazı 1275’lerin üzerini test ederken, gram altında 120 seviyelerine ulaşarak yeni bir tarihi rekora imza attı.

İngiltere tarafında ise bugün İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’nin konuşması takip edildi. Carney İngiltere’nin AB’den ayrılmasının İngiltere ekonomisi adına kötü olacağını, AB’nin İngiltere ekonomisine katkı sağladığını dile getirdi. Ancak AB’de kalmanın Euro Bölgesi’ndeki gelişmelerle bağlantılı risklerinin de olduğuna dikkat çekti. Diğer yandan bildiğimiz gibi Londra Belediye Başkanı İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya düzenleyeceğini dile getirmişti. Onun ardından bu görüşlere yeni birisi daha katıldı. İngiltere Ticaret Odası Başkanı da AB’den çıkışı savunmaya başladı. Brexit tartışmalarının devam etmesi sterlinde belirsizliği doğuruyor. Bu belirsizlik ise GBP/USD paritesi tarafında yön arayışıyla sonuçlanıyor. Parite, 1.38’lere varan düşüşünün ardından yeniden yukarı yönde gitmeye çabalıyor. Kısa vadede yükseliş kanalı oluştursa da bu belirsizlik kafa karışıklığı yaratabilir.

Dolar’a da göz atmak gerekirse hafta başından itibaren sınırlı hareketler hakim. Bugün yurtiçi tarafta Sanayi Üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterse de kura yansıması çok sınırlı oldu. Ancak gelişen ülke para birimlerine bakıldığında TL’nin gün içinde bu para birimlerine görece daha iyi bir performans ortaya koyduğu görülüyor.  Son birkaç gündür yatay seyreden kur ilk etapta Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası(AMB) toplantısını, gelecek hafta ise ABD Merkez Bankası(FED) toplantısını bekliyor gibi gözüküyor. Piyasada AMB’nın parasal genişleme miktarını 60 milyar Euro’dan 70 milyar Euro’ya çıkarması gibi bir beklenti söz konusu. Bu şekilde olması durumunda hatta daha da fazla genişlemeci bir politika izlemesi halinde kur tarafında 2.85-2.90 aralığında fiyatlama görebiliriz.  Tabi ki burada gelecek hafta FED’in de faizlerde bir değişiklik yapmaması ve yurtiçi tarafta da tansiyonun azalması gerekiyor.

ÇARŞAMBA GÜNÜ PİYASALAR NELERİ TAKİP EDECEK?

Son olarak petrol cephesine de bakmak gerekirse, dün sondaj kuyu sayısındaki azalış takip edildi. Petrol fiyatlarının düşmesinin ardından petrol firmaları maliyeti karşılayamayıp kapanmıştı. Bu gelişme piyasadaki mevcut petrolün erimesine katkı sağlayarak petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Ancak üretim görüşmelerinin devam etmesi petrolde önümüzdeki günlerde bir belirsizlik yaratabilir, dikkat. Şimdilik gözümüz 20 Mart’ta Nijerya’nın OPEC ve OPEC dışı üye ülkelerle yapacağı toplantıda olacak. Kısa vadede yükselişler hakim olsa da 40-44 bandı petrol fiyatlarında önemli olacaktır. Küçük bir hatırlatma; saat 23:35’de Amerikan Petrol Enstitüsü’nün açıklayacağı haftalık stok verisini takip etmek faydalı olacaktır.

Tüm bu gelişmelerin ardından yarın,

•             İngiltere’de saat 11:30’da Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi verilerini, saat 17:00’da ise Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsü’nün (NIESR) GSYİH Tahminini,
•             Kanada’da saat 17:00’da faiz oranı kararını,
•             ABD’de saat 17:30’da EIA’nın açıklayacağı haftalık stokları,
•             Yeni Zelanda’da ise saat 22:00’da faiz oranı kararı ve açıklaması takip edilecek.
 
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma