Piyasaları cuma günü ne bekliyor?

Küresel piyasalarda süren satışların gelişmekte olan ülke piyasalarında da etkisini gösterdiği günde BIST yüzde 1.49 düştü. Dolar ise 3.02`ye gevşedi. Peki cuma günü piyasaları ne bekliyor?

21.01.2016 Cuma 18:13

Güncelleme : 21.01.2016 Cuma 18:14

UZMANPARA

Küresel piyasalarda süren satışların gelişmekte olan ülke piyasalarında da etkisini gösterdiği günde Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 1,49 düşüşle 68.567,89 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre 1.036,06 puan azalırken toplam işlem hacmi 4,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Dolar/TL yüzde 0.80 düşerek 3.02'ye gerilerken, Euro/TL de yüzde 1.67 düşüşle 3.27'ye geriledi.

Peki yurt içi piyasaları uma günü ne bekliyor? Paranın uzmanları UZMANPARA için değerlendirdi.

'RİSK İŞTAHINDAKİ BOZULMADAN OLUMSUZ ETKİLENİYORUZ'  

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan:

"Bugün piyasaların ana gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve AMB Başkanı Draghi konuşmasıydı. Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. Ancak Draghi konuşması ile birlikte piyasalarda sert hareketler görüldü. Draghi yaptığı konuşmada Mart ayında para politikası duruşunu gözden geçirmelerinin mümkün olduğunu belirtti. Bu söylemin ardından euro sert değer kayıpları yaşarken, Avrupa borsalarında ise alımlar etkili oldu. ABD vadelileri de yine Avrupa endekslerine paralel bir şekilde alıcılı seyretmektedir.

'DRAGHİ'NİN KONUŞMASI BİRAZ NEFES ALDIRABİLİR'

Çin endişeleri ile birlikte son dönemde satış baskısının ön planda olduğu piyasalarda, Draghi konuşması biraz nefes alınmasına yardımcı olabilir. Ancak küresel ekonomilere ilişkin endişelerin kısa vadede ortadan kalkma ihtimali zor görünmektedir.

Küresel risk iştahının bozulmasından olumsuz etkilenen Borsa İstanbul, kritik 70.000 desteğinin kırılmasının ardından bozulan algı nedeniyle yeni bir satış dalgasıyla karşılaştı. Özellikle de küresel piyasalarda stabilizasyon gerçekleşmezse, petrol fiyatları yakın zamanda 30 dolar üzerine çıkmazsa veya Çin'deki stres sona ermezse ki, dün sabah Çin yüzde 3 üzerinde satıcılıydı, Borsa İstanbul'da da aşağı yönlü hareketlerde 66.000 seviyesi ilk ana destek olarak görülüyor. Faiz ve kur tarafında henüz tahammül sınırları içerisindeyiz. Bu en azından olumlu bir durumdur. Faizde 11,50 tarafını yukarı yönlü aşarsak varlık fiyatları üzerindeki baskı artacaktır.

CUMA GÜNÜ NELER TAKİP EDİLECEK?

Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde hizmet PMI, ABD tarafında ise konut satışları ve üretim PMI verileri takip edilecek."     
 

İntegral Menkul Değerler Analist Eda Karadağ:

"Yarın yoğun geçen bir haftanın son işlem gününde, piyasalar Avrupa ve İngiltere’den gelecek olan verileri takip ediyor olacak. Bu hafta küresel piyasalardaki çalkantı, piyasalarda tedirginliği arttırdı. Asya’da Çin endişeleri devam ederken bu hafta ABD endekslerindeki sert düşüşler de dikkatlerden kaçmadı. 2009 yılından bu yana istikrarlı yükseliş trendine sahip olan S&P500 endeksi 1900 puanın altına gerileyerek, yükseliş trendini kırdı. Güven sembolü olan bu endeksteki sert kayıplar, piyasalar üzerinde oldukça sert tepkilere yol açtı.

AVRUPA'DA PMI VERİLERİNE DİKKAT

Çin endişesinin sürmesi, Asya piyasalarındaki görünümü de negatif etkilemeye devam ediyor. Bu hafta oldukça sert kayıplar veren Çin’de Şangay endeksi, bugünü de %3 seviyesinde ekside kapattı. Piyasalarda yarını görebilmemiz açısından bugünkü ABD endekslerindeki kapanışı ve yarın sabah Asya’daki hava oldukça önemli olacaktır.  Yarın ise Avrupa’da PMI verileri ve İngiltere’de perakende satışlar günün majör verileri arasında bulunuyor.

Bilindiği gibi PMI rakamlarında eşik 50 puan olarak görülüyor. Yarınki Avrupa PMI verileri, 2016 Ocak ayının öncü PMI rakamları olarak açıklanacak. Veriler, 50 puanın üzerinde bir seyir oluşturursa bu durum Euro açısından pozitif bir algı yaratabilir. İngiltere’de ise tüketim ve harcamaya yönelik takip edilen perakende satışlar verisinin 2015 yılı son rakamı yarın açıklanacak.

İngiltere’de perakende satışlar 2015 yılı içerisinde %3.7-%6.5 aralığında bir seyir sürdürdü. Eylül ayında %6.5 ile yılın en yükseği olarak açıklansa bile bu zirveyi koruyamadan düşüşler görülen veride beklentiler yılı %4.4 seviyesinde kapatması yönünde. Beklentiler doğrultusunda düşüşün sürmesi Sterline iyi gelmeyebilir. ABD’de ise PMI ve mevcut konut satışları takip edilecek. Ancak, ABD verileri majör olmadığı için piyasalar üzerinde hareketlilik yaratmayabilir."

"
En Çok Okunan Haberler

JP Morgan gelir beklentisini yükseltti

`Bu yaz bir faiz indirimi mümkün`

Net UYP açığı belli oldu

Morgan Stanley, S&P 500 beklentisini değiştirdi

Çin bazı ABD`li firmaların faaliyetini yasakladı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi arttı

Rusya`dan 2 Alman bankasıyla ilgili karar

Çin faiz oranlarını değiştirmedi

Londra yabancı yatırım çekmede Avrupa`nın lideri

Japonya`da devlet tahvili getirisi yükseldi

Çin`in konut sektörü önlemi yeterli bulunmadı

Japonya`da market satışları 5 aydır artıyor

İngiltere`de konut fiyatları rekor seviyede

Borsada yatırımcı sayısında artış devam etti

`Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerleyecek`

Tesla, Berlin`deki fabrikasını genişletiyor

Konut satışları azaldı