Piyasaları cuma günü ne bekliyor?

Ankara`da yaşanan terör saldırısının da eklenmesi ile piyasadaki jeopolitik riskler daha da belirginleşirken, Fed tutanakları sonrası küresel piyasalardaki iyimserlik dolar/TL`de sert hareketleri sınırladı. Peki cuma günü piyasaları neler bekliyor?

18.02.2016 Cuma 17:27

Güncelleme : 18.02.2016 Cuma 17:58

UZMANPARA

Suriye'ye ilişkin hafta sonundan itibaren artan gerilime dün Ankara'da yaşanan terör saldırısının da eklenmesi ile piyasadaki jeopolitik riskler daha da belirginleşirken, Fed tutanakları sonrası küresel piyasalardaki iyimserlik dolar/TL'de sert hareketleri sınırladı.

BIST GÜNÜ ARTIDA TAMAMLADI

Dün akşam patlamadan önce 2.9450 seviyelerinde işlem gören ve patlamanın ardından  2.9550'ye yükselirken, gün içinde 2.95-2.96 bandında hareket etti.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 0,88  yükselişle 73.446,47 puandan tamamladı.  

Peki cuma günü piyasaları neler bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için yanıtlamaya devam ediyor...
BUGÜN PİYASALARIN ODAĞINDA NE VARDI?

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ VE UZMANPARA YAZARI MURAT TUFAN:

"Dün olduğu gibi ne yazık ki bugün de güne terör haberleri ile başladık. Ancak geçmişte olduğu kadar böyle olayların finansal piyasa üzerinde etkisi artık fazla hissedilmiyor.  Bu nedenle iç piyasalar, içerdeki gündemden ziyade, daha çok küresel piyasalara paralel seyretti. Özellikle son iki gündür petrol cephesinde yapılan görüşmelerin sonucunda, petrol fiyatlarındaki yükseliş hareketleri küresel borsaları yukarı yönde desteklemiş durumda. Bununla birlikte Borsa İstanbul’a da bakacak olursak, günün büyük bir bölümünde değer kazandığını ve hafta başından bu yana da %3 primli olduğunu görüyoruz. Benzer şekilde kur tarafın da gün içerisinde 2.96’ların üzerinde fiyatlamalar görsek de bu yükselişler sınırlı kaldı.

Hazır petrolden giriş yapmışken, oradan devam edelim.. Bugüne de baktığımızda dün başlayan yükselişlerin bugünde devam ederek 32 dolara yakın seviyelerden sınırlı bir gevşemeye şahit olduk. Kısa vadede üretimin ocak ayında dondurulmasına yönelik gelişmeler petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklese de, ilerleyen dönemlerde üretim kesintisi olmadıkça bu fiyatlanmalar sınırlı kalabilir.

ALTIN ve PETROL

Değerli metale de bir göz atacak olursak, gevşemelerde halen 1200 seviyesi önemini koruyor. Son zamanlarda Çin endişelerinin bir miktar azalış göstermesi ve petrol tarafındaki toparlanma hareketiyle birlikte değerli metal talebinde azalışla birlikte, fiyatların sınırlı kaldığı söylenebilir. Ancak 1200 desteği altına sarkma gerçekleşmese de yukarı tarafta da 1215 direnci aşılamıyor. Bu aralık dışında fiyatlanma görmedikçe kısa vadeli yatay aralık korunabilir.

AVRUPA TARAFINDA BUGÜN...

Diğer yandan gün içinde bir de Avrupa tarafına da değinmek gerekirse, Avrupa Merkez Bankası’nın toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre Avrupa Merkez Bankası üyeleri ekonomiye istikrar kazandırmak için her türlü aracı kullanacak ve bunun bir limiti olmayacak. Bu genişleme adımlarının süreceği algısıyla birlikte Euro’da gevşeme etkisi yarattı.

Avrupa’nın bir başka ve daha önemli gündem maddesi ise Brexit… Bugün Türkiye saati ile 18:00’da İngiltere Başbakanı Cameron, Avrupa Birliği Başbakanları ile bir araya gelerek, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması konusunda önemli bir toplantı gerçekleştirecek. Anketlere bakılırsa, AB’de kalmak isteyen ve AB’den çıkmak isteyen İngilizlerin oranı birbirine oldukça yakın. Ancak gün içinde gelen açıklamalar ve Brexit gerçekleşirse İngiltere ekonomisinin uğrayacağı zarar konusundaki tartışmalara bakılırsa, çıkış olasılığı düşüyor. Sterlin de İngiltere’nin AB’de kalacağı beklentisi ile bugün güç kazandı.


SON İŞLEM GÜNÜNDE HANGİ VERİLER TAKİP EDİLECEK?

Son olarak bugünün önemli bir diğer gelişmesi de OECD’nin büyüme tahminlerinde yaptığı revizyon oldu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü bugün yayınladığı raporda 2016 yılı için global büyüme tahminini %3,3’ten %3 seviyesine indirdi. Ancak bu açıklamanın piyasalar üzerinde önemli bir etkisi olmadı.

Günü bu gelişmelerle tamamlamanın ardından haftanın son işlem gününde yurtiçi tarafta Tüketici Güveni, ABD tarafında ise enflasyon rakamını takip edeceğiz. FED ile beklentiler son zamanlarda daha güvercin olsa da enflasyon rakamını takip etmek, önümüzdeki FED toplantıları açısından faydalı olacaktır."

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak