Piyasaları gelecek hafta ne bekliyor?

piyasalarının kapalı olduğu haftada piyasalar Yellen ve petrol fiyatlarıyla sallandı. BIST 100 endeksi haftanın son gününde yatay seyrederken,dolar/TL 2.92 seviyesinde denge buldu. Peki piyasaları gelecek hafta ne bekliyor?

12.02.2016 Cuma 17:19

Güncelleme : 13.02.2016 Cuma 13:35

UZMANPARA

Çin piyasalarının kapalı olduğu haftada piyasalar Yellen ve petrol fiyatlarıyla sallandı. Açıklamalar adeta domino etkisi yaratırken, borsalarda da volatilite arttı.

Borsa İstanbul 100 endeksi ise (BIST 100) haftanın son gününde yatay seyrederken, endeks günü yüzde 0,01 düşüşle 70 bin 937 puandan  tamamladı.

Hafta içinde 2.96 seviyelerini test eden dolar/TL ise gün sonunda 2.92 seviyelerinde denge buldu. 

Peki piyasaları gelecek hafta neler bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için yanıtlamaya devam ediyor...

BU HAFTA PİYASALARA DAMGASINI VURANLAR...

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ MURAT TUFAN:

"Haftanın öne çıkanlarına baktığımızda hiç şüphesiz ki Yellen ve petrol piyasaya damgasını vurdu.  Öncelikle hafta başından itibaren petrol tarafında yaşanan gelişmeler hem pariteler hem de küresel borsalarda satış dalgası yarattı. Petrol fiyatlarındaki sert geri çekilmeler mevcut riskleri artırmış durumdayken, hafta ortasında Kuveyt’in üretimin artabileceğine yönelik yapılan açıklamalar emtiaya satışlar getirerek 26 dolara varan gevşemeye neden oldu. Ardından yine petrol tarafında piyasada dalga yaratacak gelişmeler izlendi. Venezuela Petrol Bakanı OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimi mevcut seviyelerde sabitlemesini önerdi. Bu öneri karşısında Suudiler sıcak bakarken, İran sabit tutmaktan yana olmadığını dile getirdi.
 
YELLEN NE DEMİŞTİ...

Ayrıca Çin piyasasının kapalı olması küresel piyasalarda belirsizliği artırırken gelecek haftaya Çin verileriyle başlayacak olmamız, bir yol çizmemize yardımcı olabilir. Hafta içinde FED Başkanı Yellen’ın Çin belirsizliğinin geçici olduğuna yönelik açıklamalarının ardından gelecek hafta açıklanacak olan makroekonomik göstergeler bir kat daha önem kazanmış durumda. Yellen’dan bahsetmişken gelin bir de kısaca bu haftaki konuşmasını değerlendirelim. Hiç şüphesiz ki düşük petrol fiyatları Yellen’ın da gündemindeydi. Petrol fiyatlarındaki durulmanın enflasyonlarındaki aşağı yönlü baskıyı azaltabileceğine değinirken, mevcut küresel piyasalardaki risklerden kaynaklı Mart ayında faiz artırım ihtimallerini zayıflattı. Ayrıca Yellen, hafta başından itibaren piyasalarda konuşulan “negatif faiz” uygulaması tartışmalarına da değinerek, eğer Amerikan ekonomisi bocalarsa negatif faiz oranının FED için potansiyel bir politika aracı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
 
GELECEK HAFTA HANGİ VERİLER TAKİP EDİLMELİ?

Tüm bu gelişmelerin piyasaya yansımalarına bakacak olursak, altının 1263 seviyesini test etmesi son bir yılın zirvesini görmesine neden olurken, kur tarafında yön arayışının hakim olduğunu söyleyebilirim. Petrolde ise haftalık stokları çok fazla fiyatlamayan emtianın piyasadaki üretim haberleriyle dalgalı bir görünüm çizmesi dikkati çekti. Ancak kısa vadede 30 dolar üzerinde fiyatlanma görmedikçe genel eğilimin aşağı yönlü olduğu söylenebilir.

Gelecek haftaya baktığımızda gündemimizde hiç kuşkusuz Çin verileri olacak. Diğer yandan yurtiçi tarafta çeyreklik işsizlik ortalaması, bütçe dengesi, tüketici güveni gibi verileri, yurtdışı tarafta ise ABD enflasyon rakamlarını izlemek faydalı olacaktır. 



"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?