Piyasaları salı günü ne bekliyor?

Fitch cuma günü Türkiye`nin notunda değişikliğe gitmezken, yurt içi piyasalarda haftanın ilk gününde pozitif hava hakimdi. Borsa günü artıda tamamlarken, dolar ise 2.95`e gevşedi. Peki piyasaları salı günü ne bekliyor?

29.02.2016 Cuma 17:47

Güncelleme : 01.03.2016 Cuma 09:01

UZMANPARA

Euro Bölgesi'nin tekrar deflasyona girdiği ve Çin Merkez Bankası'nın finansal endişeleri azaltmak için yeni hamleler yaptığı günde yurt içi piyasalarda pozitif hava hakimdi. Borsa İstanbul 100 endeksi (BIST 100) günü yüzde 1.18 yükselişle 75.814 puandan tamamladı.

DOLARDA 'U' DÖNÜŞÜ!

Fitch'in cuma günü yaptığı Türkiye notu değerlendirmesi öncesinde yükselişe geçen ve 3'ün üzerini test eden dolar/TL ise bugün 2.95'e gevşedi.

Peki piyasaları salı günü ne bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için piyasaları değerlendirmeyi sürdürüyor.

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ VE UZMANPARA YAZARI MURAT TUFAN:

BUGÜNÜN GÜNDEMİNDE NELER VARDI?


"Çin Merkez Bankası (PBOC) bugün finansal piyasalardaki endişeleri azaltmak ve likidite sıkışıklığının önüne geçmek için harekete geçti. PBOC ülkedeki bazı büyük bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarını temsil eden Zorunlu Karşılık Oranı’nı 50 baz puan indirdiğini, bu uygulamanın yarından itibaren başlayacağını açıkladı.
 
İndirimle birçok banka için uygulanan zorunlu karşılık oranı %17’ye inmiş oldu. Bu zorunlu karşılık oranlarında geçen seneden bu yana yapılan 5. indirim... Bu adımın piyasalara 108 milyar dolar (700 milyar Yuan) para girmesini sağlayacağı belirtiliyor. PBOC kararını açıkladığında Çin borsası kapanmıştı ama Yuan bu haberle 3 haftanın en düşük seviyesine indi. Çin Borsası, düşen Yuan ile biraz güç bulabilir. Ayrıca Yuan’ın zayıflaması göreceli olarak başka bir ülkenin parasının daha pahalı hale gelmesi ve Çin’in ticari olarak daha avantajlı konuma getirebilir.

DOLAR/TL İÇİN RÜZGAR HANGİ YÖNDEN ESİYOR?

Önemli bir tüketici konumunda olan Çin’in bu adımı emtialar üzerinde talebin artabileceği beklentilerini doğurabilir. Özellikle ham petrolün gün içinde %1.8’in, brent petrolün ise %2,4’ün üzerinde yükselmesine  Çin’in bu hamlesinin etkisi büyük. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya’nın en büyük petrol üreten firmaların başkanları ile yarın yapacağı görüşme haberleri de petrolü yukarı yönlü destekledi. Toplantıda petrol üretiminin azaltılması veya dondurulması ile petrol vergilerinin tartışılması bekleniyor. Bu beklentiler petroldeki volatiliteyi artırabilir.

Kur tarafında ise geçtiğimiz hafta Güney Afrika Randı’nın iç taraftaki siyasi gelişmelerin etkisiyle sert değer kaybı yaşaması, TL-Rand arasındaki yüksek korelasyon nedeni ile kuru 3.00 seviyelerine yaklaştırdı. Ayrıca yine geçtiğimiz hafta ABD büyüme rakamındaki sert yükseliş ve yurtiçi taraftaki güvenlik endişelerinin artması da bu yükselişi desteklemişti.  Ancak Cuma günü TL ve Rand’ın beraber hareketi göz önünde bulundurulunca, bugün Rand’ın %0.9’a yakın dolara karşı değer kazancı TL varlıklarını da pozitif etkiliyor. Diğer yandan etkisi sınırlı kalsa da Türkiye dış ticaret açığında daralma meydana geldi. Tüm bu gelişmelere rağmen kısa vadede yükseliş kanalı korunuyor. 2.95 seviyesi üzerinde kaldıkça da bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

PİYASALARDA HANGİ VERİLER TAKİP EDİLECEK?

Euro tarafında ise gün içinde enflasyon verisi takip edildi. Enflasyon rakamındaki düşüş Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikasına devam edebileceği beklentileri ile paritede satış yarattı. Mart ayındaki toplantıya yaklaştıkça paritede volatilite artabilir. Ayrıca sabaha karşı Çin tarafında açıklanacak olan veriler önem taşıyor. Her ne kadar son zamanlarda Euro’nun güvenli liman özelliği çok fazla fiyatlara yansımasa da takip etmekte fayda olacaktır. Teknik açıdan düşüş kanalında seyrine devam eden Euro/Dolar paritesinde 1.0960 seviyesi aşılmadıkça yükselişler sınırlı kalabilir.

Tüm bu gelişmelerin ardından hafta genelinde Perşembe günü yurtiçi enflasyon, Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam, işsizlik ve ücretler verileri önemli olacaktır. Ayrıca hafta genelinde Çin etkisi de yoğun olarak hissedilebilir.  Diğer yandan FOMC üyelerinin konuşmaları da göz ardı edilmemeli."
 
"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi