Piyasaları şimdi neler bekliyor?

Fed`den aylardır beklenen adım dün geldi. Karar sonrası piyasalr pozitif seyrederken, faiz artırımının ardından piyasaları şimdi neler bekliyor?

17.12.2015 Cuma 13:44

Güncelleme : 18.12.2015 Cuma 10:15

NUR BAŞIBÜYÜK/UZMANPARA

ABD Merkez Bankası (Fed) aylardır beklenen adımı dün attı ve faizleri 25 baz puan yükseltti.  Karar sonrası küresel piyasalar pozitif seyrederken, yurt içinde de doalr gevşedi, borsa ise yükselişte.

Dolar/TL saat 14:40 itibariyle 2.92 seviyesinde seyrederken, Borsa İstanbul 100 endeksi ise (BIST 100) yüzde 1.53 yükselişle73.949 puandan işme görüyor. Peki faiz artırımının ardından piyasaları şimdi neler bekliyor?

'EKONMİK REFORMLARIN UYGULAMAYA KONMASI KALICI İYİLEŞME İÇİN ELZEMDİR'

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Merkez Bankası’nın şimdiye kadar açıklamış olduğu önlemler sadeleşme ve yabancı para zorunlu karşılıklarıyla alakalı olmakla birlikte, mevcut durumda banka proaktif bir duruş sergilemektedir. Elbette Merkez Bankası’nın ekonomik koşulları göz önüne alarak para politikasını gerekli yerlerde sıkılaştırmak, gerekli yerlerde gevşetmek suretiyle bir sorumluluğu bulunmakta ve varlıklardaki fiyat seviyelerini, özellikle kur seviyelerini belirleyen bu hamleler ekonomik göstergeler üzerinde de etkili olmaktadır. Ancak dünyanın her yerinde Merkez Bankaları’nın para politikaları nezdinde ekonomiye yapacakları etki bir noktada son bulmakta ve burada kalıcı iyileşme için mali politikaların devreye girmesi gerekiyor. Ekonomik reformların uygulamaya konması kalıcı iyileşme için elzemdir, kısa vadede fiyat istikrarı için ise Merkez Bankası’nın son derece proaktif bir şekilde küresel gelişmeleri izleyerek TL’deki oynaklığın artması durumunda para politika araçlarını kullanması gereklidir.

'FED 2016'DAN SONRASINA 4 FAİZ ARTIRIMI SIKIŞTIRABİLİR'
 
Fed bu noktadan sonra normalleşme adımlarına devam etmek için Avrupa’da büyüme görmek ve Çin’de de olumlu bir ekonomik trend gözlemlemek isteyecektir. Bu şartların sağlanması 2016’nın 2. yarısına sarkabilir. Fed de Haziran 2016’dan sonrasına 4 faiz artırımı sıkıştırabilir. Bu da uzun vadede doların yine faiz artırımının hızlanması beklentileriyle yükselebileceği ihtimalini karşımıza getirmektedir. ABD verilerinin 2016 yılı içerisindeki seyri de bu faiz artırımlarının daha da hızlanması veya yavaşlaması gibi beklentiler oluşturacağından, piyasanın verilere olan reaksiyonu artacaktır.
 
'EV ÖDEVLERİNİ AKSATANLAR FAİZ ARTIRIM GEREKSİNİMİYLE KARŞI KARŞIYA KALIR'

Her makro göstergenin etkisi, normalden biraz daha fazla olabilir. Bu durum gelişmekte olan ülkelere ilişkin fon çıkışı beklentilerini de daha öngörülemez boyutlara getirebilir. Bu konjonktürde de makro dengesizlikleri daha az olan, siyasi ve jeopolitik alanlarda risklerden uzak ve stabil olan, etkin mali politikalarla ekonomik göstergelerinde iyileşme sağlayan gelişen ülkeler fon çekmeye devam edebilir, ancak ev ödevlerini aksatan gelişmekte olan ülkelerde artan para pirimi volatilitesi faiz artırımları gereksinimlerini ortaya çıkarır."
 
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak