PÜİS`ten akaryakıt zammı açıklaması

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Genel Başkanı Okumuş "Akaryakıt bayilerinin kar marjı oransal değil, maktudur. Dolayısıyla fiyat artışları akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme dengelerini alt üst etmektedir. Akaryakıt bayilerimizin hem ülke ekonomisine hem de işverenlerin zararına olan fiyat artışlarında artık olumsuz anılmasını istemiyoruz" dedi.

31.10.2017 Cuma 17:30

Güncelleme : 01.11.2017 Cuma 10:06

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel  Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt fiyatlarındaki artışın bayilerin zarar etmesine  sebep olduğunu belirterek, "Akaryakıt bayilerinin kar marjı oransal değil,  maktudur. Dolayısıyla fiyat artışları akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme  dengelerini alt üst etmektedir. Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde mevzuat  uyarınca bayilerin en ufak bir yetkisi ve etkisi söz konusu değildir."  ifadelerini kullandı.

Okumuş, yaptığı yazılı açıklamada, benzin ve motorindeki fiyat  artışlarının farklı nedenleri olduğunu belirtti.

Akaryakıt fiyatlarının uluslararası piyasalardaki arz talep dengesi,  ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarındaki değişimler ile dolar kurundaki artışa  bağlı olarak değiştiğini ifade eden Okumuş, "Ülkemizde tüketilen akaryakıt  ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı ithal edilen ham petrolden üretilmekte veya nihai  ürün olarak ithal edilmektedir. Sadece ham petrol fiyatına bakıp bir  değerlendirme yapmak yanıltıcı olabilir. Ham petrol fiyatı artarken, benzin  fiyatı düşebilir ya da ham petrol fiyatı düşerken, benzin fiyatı artabilir. Fiyat  oluşumunda dağıtıcı ve bayi kar marjı, fiyat artışlarında en az etkili olan iki  unsurdur. Zira dağıtıcı ve bayi payı cüzi ve maktu rakamlardan oluşmaktadır."  değerlendirmesinde bulundu.

Okumuş, fiyat artışlarının akaryakıt bayilerinin zarar etmesine sebep  olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Basit bir örnekle anlatmak gerekirse benzinin litre fiyatı 3  lirayken, 20 bin litrelik tanker 60 bin liraya dolmaktadır. Benzinin litre fiyatı  5 liraya yükseldiğinde aynı tanker 100 bin liraya dolmaktadır. Bu durumda bayiler  40 bin lira ek sermaye bulmak durumundadır. Öte yandan, zannedilenin aksine  akaryakıt bayileri fiyat 3 lirayken de 5 lirayken de fiyat metodolojisi gereği  aynı kazancı elde etmektedir. Çünkü akaryakıt bayilerinin kar marjı oransal  değil, maktudur. Dolayısıyla fiyat artışları akaryakıt bayilerinin finansman ve  ödeme dengelerini alt üst etmektedir. Bir kez daha vurgulamak isterim ki  akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde mevzuat uyarınca bayilerin en ufak bir  yetkisi ve dolayısıyla etkisi söz konusu değildir. Sektörün sesi PÜİS olarak  bizler, akaryakıt bayilerimizin hem ülke ekonomisine hem de işverenlerin zararına  olan fiyat artışlarında artık olumsuz anılmasını istemiyoruz."

"
En Çok Okunan Haberler

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Borsada tüm zamanların rekoru

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?