Putin’in rakibine dolandırıcılık cezası

30.12.2014 Cuma 13:34

Güncelleme : 30.12.2014 Cuma 14:02

Moskova’da bir mahkeme muhalefet lideri Alexey Navalny’yi dolandırıcılık ve kara para aklamadan suçlu buldu. Haberin ardından, ruble dört gün içinde dolar karşısında ilk defa değer kaybetti.




Moskova’da bir mahkeme muhalefet lideri Alexey Navalny’yi dolandırıcılık ve kara para aklamadan suçlu buldu ve cezasının tecil edilmesi kararı verdi. Navalny, kararın ardından destekcilerine protesto çağrısında bulundu.


Moskova’nın Zamoskvoretsky Bölge Makhemesi, 38 yaşındaki avukat Navalny’ye 3 buçuk yıllık tecil edilmiş ceza verdi. Navalny’nin kardeşi Oleg ise aynı süreyi hapishanede geçirecek. Ayrıca her birine 500,000 ruble (8,800 dolar) tutarında ceza kesildi. Navalny kardeşler, Fransız kozmetik şirketi Yves Rocher’in Rusya şubesinde sahtekarlık yaptıkları yönündeki suçlamaları reddettiler.


Başkan Vladimir Putin, 2009’dan bu yana en kötü ekonomik krizle mücadele etmesi ile birlikte yurtiçindeki anlaşmazlıkların üstesinden gelmeye çalışıyor. Düşen petrol fiyatları, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna krizi ile ilgili uyguladığı yaptırımlar Rusya’yı resesyona girmenin eşiğine getiriyor.


Navalny mahkeme kararının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Navalny, “Bu kez, politik olarak rakipleri niteliğindeki kişilerin akrabalarını amaçlı olarak yıpratıyor, işkence ediyor ve acı çektiriyorlar. Masum insanları zorla alıkoyan ve işkence eden otoriteler görevden alınana kadar insanları sokaklara çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Borsa ve Ruble

Navalny’nin hapse atılması kararının hemen ardından, Rus hisseleri geçtiğimiz üç haftada kaybettiğinden daha fazla değer kaybederek, rublenin dört gün içinde dolar karşısında ilk defa değer kaybetmesine neden oldu. Değerlendirme ölçütü olarak anılan Micex Index’in kazanımları tersine dönerek, ihracatta yüzde 1 değer kaybetmesine neden oldu ve beş gündür durmadan gelen kazanca darbe vuruldu

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak