Reel kesim güven endeksi arttı

Reel Kesim Güven Endeksi, haziranda bir önceki aya göre 3,6 puan artarak 102,5 seviyesine çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

24.06.2019 Cuma 10:08

Güncelleme : 25.06.2019 Cuma 10:10

Buna göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) haziranda bir önceki aya göre 3,6 puan artarak 98,9 seviyesinden 102,5'e çıktı.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri  incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit  sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin  değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim  hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki ihracat  sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi  azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir  önceki aya göre 4,9 puan artarak 99,6 seviyesinde çıktı.

GELECEK 3 AYDA İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENTİLERİ ZAYIFLADI

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş  miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği,  iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise  zayıfladığı gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu  yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak, mevcut mamul mal stoklarının  seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin  ise güçlenerek devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat  sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı, iç piyasa  sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlendiği gözlendi.  Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin azalış yönlü  beklentilerin artış bekleyenler lehine döndüğü, gelecek üç aydaki istihdama  ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler  ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı  gözlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıflayarak  devam ettiği görüldü. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE  beklentisi bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak yüzde 22,7 seviyesinde geriledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki  aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,6'ya, aynı  kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 71,0'a yükselirken, daha  kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 19,4'e geriledi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak